Съд запорира сметки и имоти на кмета на Септември и на съпругата му

1
187
Добави коментар

Заради иск на Антикорупционната комисия за над 9 милиона лева Пазарджишкият окръжен съд запорира сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев, на съпругата му и на свързани с тях фирми. Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество, информира БНР.

Решението на комисията е на база шест тома доказателствен материал, част от който е и прословутото тефтерче, което бе открито в спалнята на Рачев при обиска през февруари миналата година. В него са записани големи суми пари и инициали на хора. Тогава Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за източване на общината като действащ кмет.

В момента Рачев е обвиняем за това, че като кмет е платил около 200 хил. лв. за улични ремонти, които не били извършени. Обвинението дойде след акция на КПКОНПИ и специализираната прокуратура.

Преди десетина дни Рачев получи условна присъда от 2,5 години за укриване на данъци. Той беше признат за виновен, че през 2006-2007 г. като търговец на горива чрез фирмата си „Марин Рачев-Менсъл“ е укрил данъци за над 118 000 лева, като подавал неверни данъчни декларации.

Делото продължи две години на първа инстанция. Адвокатите на кмета твърдяха, че след като няма подпис на подсъдимия под данъчните му декларации, няма и престъпление, извършено от него. Подписите са поставяни от съпругата му.

Определението за запор на имотите и банковите сметки на Рачев и кръга около него не е окончателно, но обжалването му пред Пловдивския апелативен съд не спира изпълнението му.