Доналд Тръмп е на четиридневно държавно посещение в Япония

1
212
Добави коментар

Американският президент Доналд Тръмп пристигна на четиридневно посещение в Япония и призова японския бизнес да увеличи инвестициите си в страната му. Доналд Тръмп ще стане първият чуждестранен лидер, приет от новия японски император Нарухито.

Никога не е имало по-подходящо време за инвестиции в Съединените щати, заяви Доналд Тръмп на прием в резиденцията на американския посланик Хагърти, в присъствието на мениджъри на водещи японски корпорации. Президентът отново се оплака, че политиката на Федералния резерв пречи на растежа на американската икономика.

Белият дом обмисля търговски мита върху автомобилния внос от Япония. Визитата обаче трябва да подчертае силните връзки между двете страни на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин.

Доналд Тръмп – президент на САЩ: Както знаете Съединените щати и Япония работят усилено по двустранно търговско споразумение, което да е във взаимна изгода. Бих казал, че Япония от дълги години има преимущество, но това е окей. Вероятно за това толкова го харесвате, но мисля, че ще имаме ново, малко по-справедливо.

Утре Тръмп ще играе голф с японския премиер Абе, двамата ще бъдат и на турнир по сумо. Официалните преговори са в понеделник, когато гостът и съпругата му ще бъдат и на официална вечеря при императорското семейство.

Междувременно преди да отпътува за Япония Доналд Тръмп одобри продажба на високотехнологично оръжие на Саудитска Арабия и други страни на стойност 8 милиарда долара за възпиране на Иран. Президентът заобиколи Конгреса като прибягна до рядкоизползвана вратичка в закона, а по-рано обяви изпращане на още 1 500 американски войници в Близкия изток.