Швейцарска дестилерия ще произвежда уиски с помощта на изкуствен интелект

1
254
Добави коментар

Дестилерията „Макмира“ ще произвежда първото уиски в света по рецепта на изкуствен интелект, съобщи в. „Мирър“.

Първото такова уиски ще излезе в продажба през есента. Описанието на вкуса му е „плодово и дъбово, леко солено, със сух финал“.

След първото дестилиране уискитата са светли с елегантен или опушен вкус. Когато бъдат поставени в бъчви, изпъкват определени вкусове, получават цвят, засилва се ароматът им. Повечето дестилерии имат майстор, който контролира процеса. „Макмира“ ще възложи тази роля на изкуствен интелект.

Софтуерната система, създадена съвместно с „Майкрософт“, се обучава по оригиналните рецепти на дестилерията. На тяхна база ще генерира предложения за удачни комбинации. Изкуственият интелект може да създаде повече от 70 милиона обещаващи рецепти, като е не само по-бърз, но и може да предложи иновативни комбинации, които човек би пренебрегнал.

Крайният резултат обаче ще бъде контролиран от мастър блендера – специалиста по смесването на вкусове. Окончателното решение все пак ще взима човек.

„За мен като мастър блендър е голямо постижение да бъда и ментор на първото уиски в света, създадено от изкуствен интелект“ – каза Анджела д’Орацио от „Макмира“.