Охладеното пиле поскъпна с почти 10% в София :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
179
Добави коментар

С почти 10 на сто поскъпна през последната седмица прясното охладено пиле в столицата. Цените на едро на охладеното пиле варират от 3,90 лв./кг във Велико Търново до 5,26 лв./кг в Русе. При липсата на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на едро на продукта за страната остава 4,66 лв./кг, става ясно от седмичния анализ на аграрното министерство, пише agrozona.bg.

Търговията на дребно с охладено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 4,83 лв./кг (Добрич) до 5,44 лв./кг (Кюстендил). В три от областните центрове данните сочат поевтиняване на продукта от 1% до 8,4% на седмична база, най-значително в Шумен, докато в Перник и София е налице поскъпване с по 8,8%. В резултат, средната цена на дребно за страната в ГТВ се повишава с 0,2% спрямо предходната седмица, до 5,15 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,49 лв./кг по-висока от тази на едро. Разликата в тази посока достига до 1,39 лв./кг в Търговище. Изключение са областите Монтана и Враца, където  охладеното пиле се предлага съответно с 0,04 лв./кг и 0,09 лв./кг по-евтино в големите супермаркети отколкото на едро.

Охладените птици са най-изгодни в Русе

В по-малките търговски обекти охладеното пиле се търгува на най-ниски цени в Русе (4,68 лв./кг), а на най-високи – във Варна (5,60 лв./кг). В другите търговски обекти (ДТО) в областите Перник и София продуктът поевтинява с по 9,5% спрямо предходната седмица, докато в Шумен и Русе поскъпва съответно с 1,9% и 2,2%. Това води до понижение на средната стойност за страната с 0,8%, до 5,11 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в малките магазинчета са средно с 0,45 лв./кг над тези на едро, като разликата продължава да е най-висока във Велико Търново – 1,40 лв./кг. В Ямбол, Сливен, София, Перник, Бургас и Русе продуктът се предлага с до 0,58 лв./кг по-евтино в магазинчетата отколкото на едро.

Средната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини за страната е с 0,8% по-ниска от тази в големите търговски вериги.

Броим по 3.90 лв./кг за замразените бройлери

Цените на замразеното пиле на тържищата в страната са в диапазона от 3,10 лв./кг (Бургас) до 4,70 лв./кг (София). Във Враца, Благоевград и София се наблюдава седмично поскъпване на продукта с между 0,3% и 5,1%, докато в Плевен и Сливен е налице поевтиняване, съответно с 0,3% и 6,1%. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,90 лв./кг, с 0,3% по-висока на седмична база.

В големите търговки вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,30 лв./кг (Разград). В сравнение с предходната седмица, в областите Перник и София се отчита понижение на цените с по 1%, което не се отразява на средната стойност за страната в тези обекти и тя остава 4,79 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,89 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата продължава да е най-висока в Бургас – 1,65 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) замразеното пиле се търгува на цени от 4,55 лв./кг (Велико Търново и Габрово) до 5,34 лв./кг (Шумен), като седмично отклонение  е регистрирано единствено в Кюстендил – намаление с 1%. Средната цена на дребно на продукта в по-малките магазини се задържа на ниво от 4,86 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,96 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-висока в Бургас – 1,55 лв./кг. Средно за страната, цената на замразеното пиле в по-малките магазини е с 1,5% над тази в големите търговски вериги.