Първата комерсиална астронавтка Бет Моузес: надявам се другите частни компании да не лъжат, че са първите

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

28 май 2019 г. 08:00 ч. Миналата седмица беше много успешна за Боинг, тъй като комерсиалната компания успя да проведе интегрирано огнево изпитание на кораба „Старлайнър“. Освен това бе оповестено, че ракетата „Атлас 5“ е в готовност за първите пилотирани мисии. Редица медии оповестиха, че с предстоящите полети през това лято и есента американските астронавти ще се върнат в космоса за пръв път след пенсионирането на програмата „Космическа совалка“.

Но това твърдение е погрешно. Американски астронавти вече летяха в космоса в рамките на два полета – през декември 2018-та и февруари 2019-та – на борда на кораба „Юнити“ на Върджин Галактик. По време на февруарската мисия за пръв път жена достигна до космическото пространство на частен кораб – това бе американката Бет Моузес. И тя никак не е щастлива, че медиите продължават да говорят за „завръщането на американците в космоса за пръв път“. 

„Да, Върджин Галактик го направи през декември 18-та и след това доказа, че не е еднократно постижение, тъй като го направи отново десет седмици по-късно“, сподели Моузес в Туитър. „Шапки свалям на останалите четири, които се мъчат да го направят и се надявам, че ще са достатъчно големи професионалисти и няма да твърдят погрешно, че са първите, когато успеят“.

Под „останалите четири“ астронавтката разбира екипите, работещи по „Ню Шепърд“, „Старлайнър“, „Крю Драгън“ и „Орион“. 

Напомням на читателите, че понастоящем Върджин Галактик оборудва кабината на „Юнити“ за първите туристически полети на кораба, след което корабът и самолетът-носител ще се отправят към космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико. Междувременно в Мохаве основаната от Ричард Брансън компания СпейсШипКо строи два нови космически кораба и втори самолет-носител. 

На снимката: реакцията на първата комерсиална астронавтка Бет Моузес след като за пръв път видя Земята от космоса. Photo credit : Virgin Galactic