На 31 май изтича крайният срок за регистрация на тютюнопроизводителите

1
221
Добави коментар

До 31 май тютюнопроизводителите ще могат да се впишат в специалния регистър по Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Срокът за реколта 2019 г. беше удължен със заповед на министъра на земеделието, след одобрен доклад No 93- 2903/24.04.2019г. на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите. Контролът за изпълнение на заповедта е възложен на Вергиния Кръстева.

Преди време министърът на земеделието сподели, че над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по схемата „de minimis“ за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години. Бюджет в размер на 3,2 млн. лв. е гласуван от УС на Държавен фонд „Земеделие“ след среща на тютюнопроизводители с министър-председателя, съобщи тя в село Пристое. „Това е първата и единствена по рода си подобна помощ, която се дава на производители. Трябва да сте убедени, че това е специално разбиране към вас, за трудното земеделие и дейност, с които се занимавате“, категорична бе министър Танева.

От общо 808 приети заявления са изплатени близо 350. „Не е платено на тези, които трябва да коригират документите си. Проблемите, възникнали по повод подадените документи, се комуникират със заявителите. Надявам се в началото на юни плащанията да са приключили, но това зависи от вас“, отбеляза министър Танева.