Мария Габриел ще се бори за председателското място на Еврокомисията

1
181
Добави коментар

Мария Габриел официално влиза в битката за нов председател на Европейската комисия. Тя бе включен в надпреварата от премиера Бойко Борисов, преди срещата на Европейския съвет.

„Много имена се прехвърлят в момента. И Мария Хабриел, и Кристалина Георгиева, и Мишел Барние, и Марош Шефчович”, обясни Борисов на влизане за съвета. И окачестви предстоящите преговори като пазарлък.

Барние е кандидат на френския президент Еманюел Макрон, а Шефчович на Вишеградската четворка.

Името на Кристалина Георгиева бе споменавано още преди изборите. Това на Габриел пък било подхвърляно от чужди дипломати пред българските в последните дни като съвсем реален компромисен кандидат, разказаха дипломати, цитирани от „24 часа”

Засега България и Борисов подкрепят официално председател на ЕК да стане водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер, уточни все пак българският министър-председател.

„Искам на единния европейски орган по труда седалището му да е в София. Който иска да ме направи по-близък, да гласува за София”, обясни позицията си за предстоящите до края на юни преговори в ЕС Борисов.

„Едни като французите искат подкрепата ни за европейски главен прокурор, други за комисари и шеф на ЕК, трети за външен министър на ЕС. Аз искам европейската агенция да е в София”, даде заявката си премиерът.

След което обясни, че имал още 2-3 коза в ръкава за предстоящите пазарлъци.