Откриха музейната експозиция за съвременно изкуство „Анастас“ в Пловдив

1
239
Добави коментар
markcomm
markcomm

списание Палитра стил – PalitraStyle.com

В навечерието на годишнината от смъртта на големия български художник Анастас Константинов /1956 – 2017/ негови близки, приятели и почитатели се събраха на откриването на постоянна музейна експозиция с негови творби в Стария град.

„Днес е изключителен ден за мен, дългоочакван и силно емоционален. Събрах ви тук, на това изключително място, което Господ избра за Анастас и го беляза с духа на изкуството. И като всяка обител, така и тук всичко се изстрада и не беше даром, за да вкусим сладостта от плодовете на положения труд, чиято цена обаче е твърде висока за един човек на изкуството – защото се измери с цял един живот. Живот на гениален творец, визионер, бунтар и свободолюбив човек.“ – с тези думи съпругата на художника проф. д.р Емилия Константинова започна словото си.

Снимка: Алекс Болт

Тя припомни историята на създаването на галерията и отделни ярки щрихи от разбирането на талантливия маестро за пространството, което в последствие се е превърнало в „Авраамов дом, който винаги  събираше скрит от погледа на света, интелектуален кръг от творци, артисти, меценати, изкуствоведи, учени от различни краища на света, които обменят мисли, идеи, водят философски разговори, създават култура и изкуство, чиито подкукуросник тук винаги е бил Анастас.“

По време на изискания коктейл гостите имаха възможността отново да се потопят в света на Анастас, разглеждайки неговите произведения и припомняйки си интересни моменти от живота на незабравимия творец и приятел. Подредената експозиция, която гостите видяха,  не е в хронологичен порядък, а по-скоро следва темите, които Анастас е изследвал в творчеството си и които са го вълнували. В основата – не само фактологично, но и символично (творбите са изложени в най-ниското подземно ниво на галерията), стоят фрагменти от закритата от комунистическия режим изложба от 1986 г., която се явява първата концептуална изложба по онова време.

Успоредно с това по време на събитието се представяха и документални кадри от лични интервюта на Анастас, засягащи начина на изграждане и философията на творчеството му.

Галерията ще продължи да бъде средище за специални културни и частни събития, програми за изкуство, запазвайки своя необикновен дух – символ на интелектуалния подвиг и житейска отдаденост на твореца Анастас Константинов.  Ще се правят експлузивни събития и образователни програми с приоритет към децата, защото Анастас ги обичаше и вярваше в тяхното бъдеще.

Отделни посетители и организирани групи ще могат да разглеждат комплекса с предварително заявено посещение на тел. 032/628061 или на 0898618782.

Снимка: Алекс Болт

Още по темата: