От 10 до 35 градуса ни очакват през юни

1
260
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – около 23 градуса, за високите полета – между 17 и 19 градуса, а за планините – между 3 и 12 градуса. Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите ще са между 30 и 35 градуса. Това прогнозираха от НИМХ, предава БНТ.

И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, а в източната – валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества. Климатичната норма на валежите в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

През повечето дни от първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни явления.Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. През първите дни температурите ще са малко под нормата, но тенденцията е към постепенно повишение.

През второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните за периода, с продължаваща тенденция към бавно повишение. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие на юни температурите относително ще се повишат. Ще настъпва постепенно стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места.