Руската тежкотоварна ракета Протон-М се завръща: гледайте изстрелването тази вечер на живо!

1
205
Добави коментар
redbul80
redbul80

30 май 2019 г. 20:15 ч. След една твърде постна 2018-та година, в рамките на която бяха отбелязани само две изстрелвания, и след едно почти празно полугодие на 2019-та, ракетата „Протон-М“ се връща в играта! Първият старт за годината ще е факт тази вечер в 20:42 ч. българско време и Роскосмос осигурява излъчване на живо.

Линкът, от който можете да гледате изстрелването, е този: http://online.roscosmos.ru 

Ако всичко мине наред, в орбита ще бъде изведен спътникът „Ямал-601“. Той е изготвен от френско-италианската компания Thales Alenia Space за нуждите на „Газпром космически системи“.

Напомням на читателите, че допреди няколко години Русия беше лидер в спътниковите изстрелвания, а ракетите „Протон“ летяха типично по 8-9 пъти годишно. Това се промени рязко през 2017-та, когато едновременно се случиха няколко фактора: бум на американски космически компании като СпейсЕкс, след което много клиенти се ориентираха към новите частни ракети, установяването на дефекти в произведените двитатели за „Протон-М“, чести аварии на руски ракети и вследствие на тях оскъпяване на застраховките на спътниковите изстрелвания. 

В началото на годината бе даден знак, че тази година Русия може да се реваншира и да изстреля до десет ракети „Протон-М“. Но първите месеци отминаха без никаква активност, като днешният пуск е дебютен за 2019-та. За сметка на това тазвечершният старт е интересен, защото ако той е успешен, през месец юни ще има ново изстрелване на „Протон-М“, този път с руско-немската научна обсерватория „Спектр-РГ“. 

Снимка от извеждането на ракетата „Протон-М“ със спътника „Ямал-601“ на стартовата площадка. Фото: КЦ „Южный“/ЦЭНКИ