Абитуриенти на бунт срещу матурата по английски, готвят протест пред МОН

1
163
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ескалира напрежението сред абитуриентите, явили се на матура по английски език. Още с края на втория задължителен зрелостен изпит, много от младежите се оплакаха, че тестът е бил твърде труден и подвеждащ, имало много грешки в самия изпитен лист, а част от задачите били невъзможни за решаване.

На втората матура са записани над 41 000 зрелостници. Тази година най-много бъдещи абитуриенти се явиха именно на тест по английски език. Абитуриентите инициираха подписка за анулиране на изпита, организираха си и протест в понеделник, но никой не се появи. Днес ще има втори дубъл – от 15:00 часа пред сградата на МОН.

”Хиляди са недоволни от матурата по английски език тази година. Време е да изразим несъгласието си и излезем на улицата, имаме това право”, гласи апелът на организаторите на проявата в социалната мрежа Facebook.

От просветното ведомство заявиха, че в теста няма грешки. В официалната позиция на министерството се посочва, че нито във формулировката на въпросите, нито в текстовете има допуснати такива.

Преподаватели коментираха, че в действителност матурата е по-трудна от минали години, когато тестовете по езици бяха достъпни не само за възпитаниците на езиковите гимназии, но и за повечето ученици, изучавали чужд език в клас.

”Чест прави на Министерството на образованието и екипа, който е участвал в изготвянето на матурата, че са се престрашили тази година за първи път да усложнят изпита. Миналата и поминалата година изпитът беше много лек, унизително лек. Това е зрелостен изпит и нивото трябва да е по-високо, т.е. сложността на текстовете трябва да кореспондира на текстовете, които фигурират в изпитите за кандидатстване в университетите и колежите в България и чужбина”, коментира в ефира на БНР Ива Киркова, преподавател по английски език в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика.