Гроб на българска принцеса от рода Шишмановци, вграден в основите на църква!?

9
181
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

По време на изследване проведено през месец май 2016 година екипът на археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей в София прави неочаквано откритие. Докато проучвали църквата ‘Свети Великомъченик Георги’, намираща се на около 3 километра северозападно от село Трудовец, община Ботевград, учените попадат на накити, древни стенописи и човешки останки, които свидетелстват за погребани през 14-ти век хора със знатен произход.

Това, което силно привлича вниманието на учените били два от общо шестте гроба. В тях изследователите намерили останки на две жени – за едната се смята, че починала на около 30-годишна възраст, а другата дори още по-млада – на около 20 години. Но необичайното в случая било местоположението на тези гробове – в основата на древната църква!

църквата ‘Свети Великомъченик Георги’Снимка: commons.wikimedia.org Автор: Loquita desita (CC BY-SA 4.0)

За гроба на по-възрастната жена е известно, че бил положен под югоизточния край на светилището. Тя била със забрадка и на едната ѝ ръка имало пръстен, което предполага, че била омъжена. Въз основа на богатите дарове, археолозите допускат, че произхождала от богат род.

В другия гроб се намирало младото момиче, върху лицето на което имало тънко покривало със златна бродерия. От археологическия екип отбелязват, че работата по възстановяването му ще бъде изключително сложна, тъй като текстилът е след най-трудните в това отношение. В гроба ѝ имало богати накити, но особено ценен за археолозите се оказал намереният пръстен с монограм ‘Шишманов род’, което навело на мисълта експертите, че това била принцеса от средновековната българска династия.

‘Част от камъните в основите на църквата са премахнати и на тяхно място била поставена принцесата. Тя буквално била вградена в църквата. Това напомня за историите разказвани в българските фолклорни песни и приказки за вграждани в сградите хора. Но в тях по-скоро става въпрос за символичен акт, при който се вграждал не самият човек, а неговата сянка’ – професор Божидар Димитров.

Феодалните владения на династията на Шишмановци включвали земите заключени между днешна Северозападна България и Източна Сърбия. Но гробът на младата принцеса показва, че територията на днешен Ботевград също се намирала в техни владения и доказателство за това е пръстенът с монограма на царския род.

пръстенът с монограм ‘Шишманов род’Снимка: www.vbox7.com Автор: Нова телевизия

Църквата е построена през втората половина на 14-ти век, като намерените останки от мраморна колона и ранновизантийски монети предполагат, че била издигната върху руините на храм от V-VI-ти век.

Друг любопитен факт свързан с каменната църква е по отношение на местоположението ѝ. Древно предание гласи, че светилището било построено върху могила, обградена с вода, а достъпът до нея бил възможен само с лодка.

църквата ‘Свети Великомъченик Георги’ отвътреСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Спасимир (CC BY-SA 4.0)

От 70-те години на миналия век църквата ‘Свети Великомъченик Георги’ край село Трудовец е със статут на паметник на културата. Но независимо от това до 2010 година тя тъне в разруха, когато по инициатива на местните и с помощта на църковното настоятелство на храма в Трудовец тя бива почистена от покрилите я почти изцяло почва и растителност. В средата на 2016 година се провеждат археологически разкопки и едновременно с това било извършено аварийно укрепване на сградата, поради опасност от срутване на покрива ѝ. С цел консервация на оцелелите стенописи, част от тях биват демонтирани и понастоящем се намират в Историческият музей в Ботевград. Въпреки укрепването на църквата, тя се нуждае от цялостна реставрация, за да се съхрани и в бъдеще. Нещо, което ще се случи едва след финализиране на археологическите разкопки.