НАСА избра първите три компании, които ще доставят провизии на Луната през 2020 и 2021 г.

2
263
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: комерсиален спускаем апарат доставя научни и технологични прибори на лунната повърхност за нуждите на НАСА. Image credit : NASA

2 юни 2019 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Тази година, когато празнуваме половин век от първото стъпване на човек на Луната, НАСА се готви да се завърне отново там. Но никой не би се заинтересувал, ако това е просто повторение на „Аполо“ – наливат се ударна доза финанси в неустойчива правителствена програма, в рамките на която астронавти стъпват на лунната повърхност, а после си тръгват и през следващите още 50 години никой отново не стъпи там. Програмата за завръщане на Луната трябва да доведе до трайно човешко присъствие. Това може да стане само ако НАСА подпомогне частния сектор за превозването към Луната първо на провизии, а след това и на хора.

В петък агенцията оповести имената на първите три компании, които ще доставят научни инструменти на Луната през 2020 и 2021 година. 

Първата компания е Astrobotics – тя ще получи $79.5 милиона за разработката на спускаем апарат, който ще може да пренесе до 14 научни инструмента върху лунната повърхност. Изстрелването на нейния спускаем апарат трябва да се осъществи до юли 2021 година.

Втората е Intuitive Machines – тя ще вземе $77 милиона. Спускаемият й апарат ще може да достави на Луната до пет научни прибора. Полетът отново трябва да бъде проведен до юли 2021 година.

Третата е Orbit Beyond и нейният спускаем апарат може да полети още през септември 2020 година. Компанията ще усвои $97 милиона, а капацитетът на спускаемия апарат е до четири научни прибора. 

И това е само началото. НАСА е получила за задача от администрацията на Тръмп лунната програма, която носи името „Артемис“, да кулминира с кацане на хора на Луната най-късно през 2024 г., а до 2028 година да има устойчиво присъствие на астронавти както на лунната повърхност, така и в окололунна орбита.

Напомням на читателите, че през ноември американската космическа агенция избра общо девет компании за доставката на провизии на Луната, като идеята на НАСА е в рамките на десетгодишен период частната лунна индустрия да получи общо $2.6 милиарда. Горепосочените три компании са само първите, които са избрани от агенцията за реализацията на конкретни мисии. Оставащите шест компании не са отписани, те също ще имат възможности да проведат мисии по-нататък. 

Няма спор, че на частниците е делегирана сериозна задача – при това такава, която никога не е била изпълнявана преди от комерсиална фирма. Само правителствени апарати са кацали на Луната досега, като последният от тях е китайски – той се спусна през януари тази година от обратната страна на естествения ни спътник. През април спускаемият апарат „Берешийт“ на организацията СпейсАйЕл, основана в Израел, се опита да осъществи кацане, но поради технически проблем кацането бе твърдо. НАСА все още се опитва да установи дали намиращият се на борда на „Берешийт“ ретрорефлекторен инструмент е бил доставен успешно. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/