Пилотираната космическа ракета Атлас 5 пристигна на космодрума Кейп Канаверал

1
193
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 юни 2019 г. 20:00 ч. Наближаваме мига, когато за пръв път след приключването на програмата „Космическа совалка“, астронавти ще се отправят към Международната космическа станция от територията на САЩ! Вчера ULA оповести, че пилотираната космическа ракета „Атлас 5“ и специалната ускорителна степен с два двигателя „Центавър“ са пристигнали на космодрума Кейп Канаверал. 

Това е ракетата, която през ноември ще изведе в космоса кораба „Старлайнър“ с астронавтите Крис Фъргюсън, Майк Финк и Никол Ман. 

Разбира се, полетът ще е факт само ако безпилотното изпитание на „Старлайнър“ през август бъде успешно. Подобно на изпитателния безпилотен полет на „Крю Драгън“ през март, така и „Старлайнър“ ще трябва да излети в роботизиран режим, да се скачи с МКС, след което да се завърне на Земята. 

През месец май, след дълго време на несгоди, американската космическа агенция НАСА оповести, че е доволна от прогреса, който показва Боинг. След като през лятото на миналата година по време на статично огнево изпитание настъпи нежелан теч на двигателните системи, при повторението на опита през май всичко бе наред. Очаква се командният и сервизният модул на първия „Старлайнър“ да бъдат прикачени в средата на юни, което ще открие възможността за полет през август, най-късно през септември. 

Най-накрая комерсиалната програма за превоз на астронавти започва да дава плод! 

На кадъра: специален кораб доставя ракетата „Атлас 5“ на Кейп Канаверал. Photo credit : NASA/ULA