Кампанията за прибирането на липовия цвят започна, въвеждат се ограничения

1
139
Добави коментар

До 500 г е разрешеното количество за бране от физическо лице

Ще се засили контролът по време на кампанията по прибирането на липовия цвят в Шуменско и Търговище, съобщават от Районната инспекция по околната среда и водите в Шумен, цитирано от БТА. Предвижда се инспекторите да бъдат по-бдителни във връзка с чупенето на клони и смитането на липовия прашец.

От РИОСВ вече са изпратили уведомителни писма до всички кметове на общини в Шуменска и Търговищка област да упражнят правомощията си по отношение на опазването на липовите дървета в градските части, както и по пътните артерии, в това число и събирането на прашец с цел търговия. Експертите трябва да бъдат уведомени до 8 юни за предприетите мерки, а до 3 август ще се отчитат резултатите от контрола.

Физическите лица могат да прибират до 500 г липов цвят дневно без да бъдат санкционирани или регистрирани.

На територията на Шуменска и Търговишка област има регистрирани 146 билкозаготвителни пункта, които ще бъдат проверявани.

На много места в страната кметовете вече издадоха заповеди, с които се забранява брането на липов цвят от дървета по улици, булеварди, в парковете и зелените зони. С тях се въвежда ограничение и за смитането на липовия цвят от улици и тротоари.