Космическият кораб Орион е в готовност да бъде изстрелян на 2-ри юли за изпитание на системите му за аварийно спасяване

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците преместват космическия кораб „Орион“ към Стартовия комплекс 46 на космодрума Кейп Канаверал, откъдето корабът ще бъде изстрелян през това лято за изпитание на системите му за аварийно спасяване. Photo credit : NASA

4 юни 2019 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Отдавна не съм писал за космическия кораб „Орион“, с помощта на който НАСА планира през 2024 година да изпрати човек на Луната. За последен път корабът летя на изпитателен безпилотен полет през 2014 година. Тогава „Орион“ се отдалечи на 5 800 километра от Земята – рекорд за кораб, предназначен за пилотирани мисии, след приключването на лунната програма „Аполо“ през 70-те години на миналия век. 

Следващото изстрелване ще е през това лято, на 2-ри юли, когато ще бъдат изпитани системите за аварийно спасяване на „Орион“. 

Целият полет ще продължи около три минути. Изстрелването ще бъде проведено с помощта на специална твърдогоривна ракета, известна под названието „Orion Abort Test Booster“. Тя представлява наследник на „Литъл Джоу 2“, малка ракета, използвана в рамките на програмата „Аполо“ през 60-те години на миналия век за провеждането на сходни изпитания.

Ако всичко мине по план, ракетата ще изведе „Орион“ на височина около 10 километра. В този миг ще се запалят двигателите на спасителната кула, която ще трябва да издърпа капсулата далеч от ракетата. При достигане на височина от 13 километра, двигателите ще трябва да ориентират „Орион“ в позиция, безопасна за неговото отделяне от кулата. Тъй като това е тестов вариант на „Орион“, той не е екипиран с парашути и няма да се приводни меко в океана. Вместо това записващите устройства със събраните данни ще бъдат изхвърлени от капсулата, за да бъдат събрани от техниците и анализирани по-късно.

Успешният изпитателен полет ще даде зелена светлина за провеждането на дебютната мисия до Луната в края на 2020 или през първата половина на 2021 година. Това ще първото изстрелване на „Орион“ с гигантската ракета „Спейс Лонч Систъм“. Корабът ще лети в безпилотен режим до орбитата на Луната, след което ще се завърне на Земята.

Първият пилотиран полет на „Орион“ е планиран за 2023 година, когато „Спейс Лонч Систъм“ ще трябва да изведе четирима астронавти на път към Луната. Астронавтите ще облетят естествения ни спътник, без да кацат на него, на разстояние 8 900 километра от повърхността му. Едва след това ще се пристъпи към следващия етап – кацане на Луната, планирано през 2024 година. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/