Кой инструктира и координира кампаниите за „традиционните ценности“ в Европа

1
194
Добави коментар

Какво може да е общото между противниците в България на Истанбулската конвенция и Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г., мексикански мултимилионер, австрийски аристократи и руски „православен олигарх“? Това е Agenda Europe – мрежа от над 100 – 150 души и организации от повече от 30 държави в Европа, работещи срещу установени човешки права, права на жените и на сексуалните малцинства. Формално установена през януари 2013 г., тази структура е окуражавана от Ватикана, подпомагана от консервативни протестантски и православни среди, има подробно разработена стратегия и помага професионално за предлагането на закони, стратегии, инициативи, походи и шествия.

За да няма критики, че следват религиозни принципи и мотивация, те говорят за „естествения ред на нещата“, а крайната им цел е да променят не само закони на национално ниво, но и да заемат позиции в международни организации – включително ООН, Европейския съюз и Съвета на Европа. В същото време техни представители системно опитват да прокарат резолюции и закони, с които се разширява определението за религиозна дискриминация и толерантност – в частност срещу християните – за да бъдат третирани като закононарушение критиките срещу техните възгледи за забрана на абортите, половото образование в училище, ограничаване правата на хомосексуалните, признаване равнопоставеност на „домашното образование“ и т.н.

Това твърди обширно проучване на Европейския парламентарен форум за репродуктивни права и права на пола (EPF), обединяващ десетки депутати от 28 държави, представляващи различни политически партии и групи.

В доклад на EPF от април 2018 г. се посочва, че конкретно кампанията в България срещу Истанбулската конвенция е дело на местни организации, координирани от базирания във Виена Алианс за защита на свободата (Alliance Defending Freedom International или ADF) с председател Пол Колмън.

Схема с централата и офисите на AFD по света © adfinternational.org

Тази организация успешно представлява пред Европейския съд за правата на човека случая на Петя Димитрова от „Слово на живот“ заедно с адвокати Виктор Костов и Невеста Стефанова. Двамата българи са от „Свобода за всеки“ – „правозащитна и издателска група, която защитава (…) ценностите на традиционното семейство. Групата обяви Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г. за „плод на тоталитарно мислене“. Костов пише по конкретен случай, че над България се оказва „външен натиск, основан на пропаганда и активизъм от прохомосексуални активисти в посока пълно морално и сексуално разграждане и извратено тълкуване на теорията и практиката за човешките права“, че „източноевропейците сякаш по-усърдно (в сравнение със Запада – бел. ред.) защитават остатъците от християнската европейска цивилизация“ и че България не бива да се поддава „на истеричните опити на малцинствени, но влиятелни и щедро финансирани групи да проведат още един утопично-тираничен експеримент с българите и техните деца“.

Спомената ADF, с която си сътрудничат двамата български адвокати, посочва за финансирането си, че от 1994 г. насам „е предоставила на адвокати над 40 милиона евро чрез хиляди грантове, помогнали за финансиране на отделни казуси и проекти по света“. Базираната на вярата правна организация – както сама се определя ADF International, допълва, че „признаваме, че без финансова помощ много от проблемите, които ние и нашите съюзници смятат за важни, няма как да бъдат повдигнати“.

Пол Колмън © adfinternational.org

Руснаците

На среща на Agenda Europe през 2014 г. участва и Алексей Комов – тогава програмен директор на руската фондация „Св. Василий Велики“, учредена от Константин Малофеев, вероятно най-известният от богатите руснаци поддръжник на православни каузи и медии, известен и с дейността си на Балканите през последните години. Днес Комов е съветник на председателя на Комисията по въпросите на семейството и защитата на майчинството и детството към руската патриаршия и ръководител на програма за подкрепа на семейното образование.

Той е член на ръководството на Световния конгрес на семействата (WCF), който проведе годишното си събиране през март във Верона, а Комов го нарича „платформа номер едно на консервативното движение и привържениците на традиционните семейни ценности в повече от 80 страни по света“. Руската делегация на конгреса през март е от близо 20 души и един от основните акценти в изказванията е „приоритетното право на родителите да избират такова образование и възпитание, което смятат най-добро за своите деца“. Под това обикновено се разбира „семейно образование“ и борба с „претенциите на държавата да налага на семейството светските си ценности, призиви за въвеждане на религиозно образование в държавни и общински училища и противопоставяне на инициативи за полово възпитание и толерантност към различната сексуална идентичност.

Допреди година емблемата на WCF стоеше на сайта на българската Асоциация „Общество и ценности“. Тя бе отстранена веднага след публикация на „Дневник“ за тази организация

Комов десетки пъти е участвал в Италия през последните 7-8 години в „просемейни конференции“, включително на форуми на крайнодясната и евроскептична партия „Лига“ на Матео Салвини. Сред „традиционните ценности“ той изрежда и „против ювеналната юстиция, либералния глобализъм и размиването на националните традиции“, както и „контрол над имиграцията, защото в една страна никога не могат да се установят консервативни ценности и подкрепа за многодетните семейства, ако правителството цени повече мигрантите, а не собствените си граждани като данъкоплатци“.

Руснакът е съветник на протойерей Димитрий Смирнов, който, освен че ръководи от 2011 г. патриаршеската комисия по въпросите на семейството, е бил ръководител на синодалния отдел за връзките на Московската патриаршия с армията и правоохранителните органи, а в момента е декан на факултета за православна култура към Военната академия на ракетните войски със стратегическо предназначение.

Алексей Комов на форума през март във Верона © Pravoslavie.ru

Американците

Но руснаците са само едно звено от мрежата.

На събирането във Верона например говори американецът Ед Мартин, един от защитниците на консервативните каузи на Републиканската партия и съавтор на книгата The Conservative Case for Trump, в която през септември 2016 г. се отправяше призив съмняващите се в качествата на Тръмп републиканци да не се колебаят да го подкрепят на изборите през ноември. В Италия с бурни аплодисменти беше посрещнат призивът му „Библията, границите и Брекзит ще направя Европа отново велика“.

„Някои коментатори поставят под въпрос реалната способност на крайната десница в Европа да действа като единен блок предвид националистическите ѝ приоритети. Това пропуска нещо важно – много по-малко внимание се отделя на степента, в която тези европейски групи са взаимно зависими и често разчитат на руска или американска помощ. Заедно те се опитват да преформулират индивидуалните права и свободи по начин, който ще засегне мнозинството хора във всяка европейска страна“, коментира Мери Фицджералд, главен редактор на openDemocracy.

През март това онлайн издание публикува твърдения, че през последните десетина години американски „фундаменталистки“ организации и лица от крайната християнска десница са спонсорирали с поне 50 милиона долара в Европа подобни каузи.

Основните от тях са описани и в „манифеста“ на Agenda Europe, наречен „Възстановяване на естествения ред“, и използваният в него език често може да се срещне в позиции и комуникация на симпатизантите в България. В този текст има такива неща като призив за пълна забрана на пренаталната диагностика, „защото детето, на което би трябвало да помага, почти няма полза от нея“. Освен това авторите смятат, че е абсурдно здравното осигуряване да плаща за медицински асистирано възпроизводство, защото то включва премахване на ембриони. Последното важи и за инвитро процедурите, които по принцип трябвало да се забранят със закон. Продажбата и употребата на противозачатъчни средства също трябва да се забрани, защото е „неестествено“ и „иманентно аморално“ и защото „подронва достойнството на сексуалния акт, а така и на брака“ и увеличавало извънбрачните сексуални връзки, нежеланите бременности и абортите.

Как работи Agenda Europe

В доклада на EPF се прави опит за структуриране дейността на Agenda Europe, като се посочват 5 категории: организатори, вътрешни хора, идеолози, реализатори и спонсори.

 

Макар в мрежата активно да участват католици, протестанти и православни, според авторите все пак централна роля играят католици и институции с преди връзки с йерархията на Ватикана. Такива са двама от основните организатори на първата среща в Лондон през 2013 г., а втората е в замъка Фюрстенрид в баварската столица, който е и един от духовните центрове на епископа на Мюнхен.

За „вътрешни хора“ са смятани симпатизанти, участващи често на срещите на неправителствената мрежа, като депутати и сенатори, зам.-министри на външните работи, евродепутати, членове и ръководители на партийни групи на Парламентарната асамблея на Европа и дори словакът Ян Фигел, бивш еврокомисар и настоящ специален пратеник на ЕС по въпросите на свободата на религиите и вярата.

„Идеолозите“ са групата, от която се нуждае всяко подобно движение – те създават повечето от оригиналните идеи, тези и лозунги, действат на международно ниво и разработват и адаптират към националната специфика тематични стратегии. Петте основни стратегии, представени на срещата на върха на Agenda Europe през 2015 г., са за евтаназията, религиозната свобода, брака и семейството, против дискриминацията и против сурогатното майчинство, изброява докладът на EPF.

Понеже в САЩ има опит от десетилетия, често американци помагат на европейците и такива са Браян Браун от Националната организация за брака, Лайла Роуз от Live Action, Мари Смит от „Свещеници за живот“ и Шарън Слейтър от Family Watch International (текстове, идващи от FWI или изработени по тяхна поръчка, са публикувани в България от „Общество и ценности“ например). Европейците имат свой опит в свързването на политически структури с християнски фундамент. Други като ADF, която има представителства не само във Виена, но и в още няколко големи града, или асоциацията Ordo Iuris, съветват национални организации как да приложат кампания срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Стратегии на действие

Когато говорят за начина си на действие, в Agenda Europe казват, че не бива да се притесняват, ако изглеждат „нереалистични“ или „екстремистки“. Сред предлаганите стратегии е да обръщат аргументите на опонентите си – например да оспорват методологията в доклади за наличието на хомофобия, които само пилеели парите на данъкоплатците. Следващата фаза е самите вярващи последователи на „традиционните ценности“ да се представят като жертви на „християнофобията“ и на нетолерантните „културни революционери“.

Друга цитирана стратегия е представянето на исканията като права или предефиниране на вече съществуващи права. Например „правото на бащите да предотвратят аборта на своите деца, правото на родителите да са първостепенни възпитатели на децата си, право на децата да получават правилна информация, а не пропаганда на содомия“ и т.н. Част от тази стратегия е да се работи и в академичните среди за алтернативно тълкувание на човешки права, за да попадне след това то в правната мисъл и законодателството.

Трета стратегия, цитирана от доклада на EPF, е охулване и злепоставяне на опонентите – с цел подмяна на същността на дебата – с изрази като „лоби за абортите, за лесбийките, гей лоби, радикални феминистки, войнстващи атеисти“.

Реакцията на Agenda Europe

В официалната позиция на Agenda Europe се казва, че докладът е „художествена измислица и включва много фалшиви твърдения за мрежата ни“. Като заявява, че иска да опровергае тези твърдения мрежата посочва, че „като европейци нашите цленове споделят християнските философски и интелектуални основи на нашия континент“.

Членовете ни мирно защитават мирогледа си, а EPF отчаяно се опитва да дискредитира като „религиозни екстремисти“ неправителствени организации или хора, работещи за фундаменталните човешки права като правото на живот и религиозна свобода, се казва още в позицията. От Agenda Europe от своя страна обвиняват EPF в усилие „да заглушат гласа или мнение, което не приема собственият им екстремистки дневен ред“. Мрежата отрича да има нещо общо с блога Agenda Europe и с документа „Възстановяване на естествения ред“, който бил написан от човек без каквото и да е участие в Agenda Europe.

„Ние сме неформална мрежа, а не организация и не получаваме никакво външно финансиране, противно на внушенията в доклада“, казват още от Agenda Europe. От мрежата не отричат да има поверителни стратегически срещи, „което е обичайно за всяко сдружение, работещо по обща кауза“, и твърдят, че информацията, включена в доклада, „е придобита незаконно чрез хакване на компютри“ и че имат съдебно решение против публикуването на документите.

„Дневник“. Бел.ред. Тази статия е допълнена в 17:25 на 3 юни с реакцията на мрежата Agenda Europe по повод доклада.