Посолството на САЩ: Високата цена за F-16 е заради процедура в полза на България

1
207
Добави коментар

Рутинна процедура в САЩ е причината в съобщението за евентуална сделка с България за 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 да е посочена цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.) – с над 1 млрд. лева над това, което одобри парламентът в София.

Това уточнение прави посолството на Съединените щати в специално изявление. В него е обяснено за пореден път, че споменатата сума не е окончателна цена на програмата (българското Министерство на отбраната каза в съобщението си, че тепърва очаква първата оферта – бел. ред.). Това е пределна сума с 3 цели:

– България да е свободна да разшири отвъд първоначално заявеното обхвата на програмата;

– спестяване на нуждата при промяна да се изпраща ново уведомяване на Конгреса;

– съкращаване на времето за приключване на подобна продажба в чужбина.

Ето пълния текст на съобщението:

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна.

Нотификациите са въпрос на обществено достояние. Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата.

Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.

Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1.6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за военни продажби в чужбина. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена.