Холандия иска още гаранции, за да подкрепи България за Шенген

1
116
Добави коментар

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева се срещнаха в Министерски съвет с министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок. Тримата обсъдиха актуални въпроси за Европа, сред които и влизането на страната ни в Шенген.

Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа, но поиска още гаранции за опазването й и борбата с корупцията, тъй като крайната точка на мигрантите е Холандия.

„Надявам се, че ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да се увери в безкомпромисния контрол на границата преди да допуснем България в Шенген“, коментира Стеф Блок, цитиран от bTV. Той смята, че е нужен допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система.

Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова. „Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, посочи премиерът.

По време на срещата бяха обсъдени и двустранните отношения между България и Холандия, както и възможностите за износ на повече български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.