Одобриха новите цигарени бандероли :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
137
Добави коментар

Новите бандероли за цигарите, предназначени за българския пазар, вече са одобрени от Министерски съвет. Това се случва близо три седмици след изтичането на крайния срок, в който търговските обекти трябваше да спрат да предлагат тютюневи изделия със старите бандероли.

Върху новите ленти, облепящи цигарените кутии, вече няма да бъде изписвана крайната цена на продукта. Стойността трябва да бъде слагана върху самата кутия, с изключение на пурите и пуретите.

Според заповедта на финансовия министър Владислав Горанов, издадена в средата на януари 2019 г., тютюневите изделия, облепени с действащия към момента бандерол, можеха да се реализират в търговската мрежа до изчерпването на складовите количества, но не по-късно от 20 май 2020 г.

Освен новите бандероли, с одобреното днес изменение на Наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия се прецизира процедурата по регистриране на продажната цена на тютюневите изделия или за промяна на регистрираната цена, както и вписването на информацията в електронния регистър, воден от Агенция „Митници“. Предвижда се цената да става публична от датата на връчване на удостоверението за регистрирана цена.

Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки. Издава се от Министерството на финансите по утвърден проект и включва комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат.

Бандеролите, които са предназначени за поставяне върху потребителската опаковка на тютюневите изделия, се използват като защитен елемент съгласно чл. 35у, ал. 3 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия./economic.bg