Бойко Борисов: Партийната субсидия става 1 лев!

1
513
Добави коментар
slavchev
slavchev

Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви днес премиерът Бойко Борисов.

„Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“, обяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти.

Борисов обяви, че спестените пари ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.

„Да видим как ще се оправят партиите следващата година. Как ще плащат за изборите, на социолози, политолози… Няма да търпя да се прехвърля всичко на ГЕРБ“, допълни той.

„Толкова ми са ясни тези игрички. Аз бих на изборите за кмет, без един лев. За радост тогава „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ ни спонсорираха“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов изрази надежда, че всички партии ще подкрепят предложението. Това е втори опит за въвеждане на субсидия един лев. След кампания, организирана от „Шоуто на Слави“, през май 2017 година ГЕРБ подготви такова предложение и го внесе за гласуване в народното събрание.

През ноември същата година, обаче намалението на субсидията не мина през парламента. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лева на глас

Сега темата отново беше повдигната от същото предаване, което съобщи, че през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Днес парламента трябваше да гласува промени в закона, които да позволят взетите повече пари да се върнат, пише Дневник.

По повод исканията за намаляване на данъците на основните хранителни продукти и книгите, поискани поотделно от БСП и ДПС, премиерът каза: „Аз ако бях журналист, щях да им задам следния въпрос:

„Защо за толкова година управление на ДПС и БСП, поотделно и заедно не направиха това. Защо сега казаха, че има пари, а преди нямаше. Защо не го направиха…“

Подробности очаквайте по-късно на Ко4.бг

Твоята оценка

Общо гласували