11 признака за липса на емоционална интелигентност

12
438
Добави коментар
anamariq
anamariq

Когато концепцията за емоционалната интелигентност (EQ) се явява за първи път в светлините на масовото внимание, тя създава връзка към едно по-конкретно откритие: хората със средно ниво на IQ вече могат да надминават тези с високо IQ. В 70% от случаите. Тази „аномалия“ създава голяма промяна в дотогава обширно приетото мнение, че високото IQ е изворът на успеха за човека. 

Това разказва Травис Брадбъри в сайта на сп. Entrepreneur. 

Изследвания, продължили няколко десетилетия, сега сочат, че емоционалната интелигентност е всъщност критично важен фактор, отличаващ хората с отлично представяне от останалите. Смята се, че връзката е толкова силна, че 90% от хората с топ представяне имат висока степен на EQ. 

Емоционалната интелигентност е нещо трудно измеримо и неуловимо. Тя се отнася до начина, по който управляваме поведението си и как реагираме в социалните сложности, как правим лични решения, за да постигаме за себе си положителни резултати.

Въпреки значението на EQ, поради трудно измеримата й природа никак не е лесно да разбираме колко от нея притежаваме и какво можем да направим, за да я подобрим, или да компенсираме ако нещо в уменията за управление на емоциите ни липсва. Има тестове, които я измерват (например в книгата „Emotional Intelligence 2.0“). За жалост, малко от правилните тестове са безплатно достъпни в интернет. 

Брадбъри е анализирал данни от хиляди хора, провели тестове, за да определи какво е поведението, което показва наличие, и съответно липса на EQ. Той очертава 11 признака за липса на такава. Те са следните:

1. Човек се стресира по-лесно. Когато човек затаи чувствата си, те бързо се превръщат в неудобни усещания на напрежение, стрес и вътрешно безпокойство. Неизказаните емоции деформират тялото и ума. Уменията в областта на емоционалната интелигентност помагат да се управлява стреса, като дават възможност на човека да забелязва и да се справя с тежките ситуации, преди нещата да са ескалирали с вреди за него. Хората, на които им липсва емоционална интелигентност, е по-вероятно да не могат да управляват настроенията си. Два пъти по-вероятно е те да изпитват безпокойство, депресия, да злоупотребяват с вещества и дори да имат мисли за самоубийство.