Радев към Путин: Русия има място в строежа на АЕЦ „Белене”

1
154
Добави коментар

Енергетиката бе във фокуса на разговорите на президента Радев с руския държавен глава Владимир Путин. Това е втората среща между двамата държавни глави след разговора им в Сочи през месец май 2018 г., на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване, информира bTV.

Цената на газа е една от темите, които се обсъждат. На срещата присъстват и директорите на руските енергийни компании.

„Много ми е приятно да се срещна с Вас отново. Отношенията между Русия и България се възстановяват има позитивна динамика в търговията с ръст от 2,8%” – с тези думи руският президент Владимир Путин откри срещата и допълни, че може да се постигне още повече, като в момента са активирани и резервите в двустранните отношения.

 „Благодаря за поканата да посетя Руската федерация и Петербургския икономически форум. Това е ясен знак за новата динамика в нашите двустранни отношения, които се базират на дълбоко културно-исторически връзки. Отношенията ни са добри на ниво правителство и парламенти. България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва интензивни отношения с Руската федерация”, заяви в началото на срещата българският президент Румен Радев, акцентирайки върху „конструктивното развитие на междудържавните отношения на взаимноизгодна основа”.

Държавният ни глава коментира и възможността за съвместна дейност между България и Русия в областта на енергетиката: „Имаме потенциал сътрудничеството в енергетиката да се задълбочава. България вече купи два атомни реактора от Русия. Това означава, че Русия има място в изграждането на бъдещата атомна централа, независимо кой стратегически инвеститор ще спечели търга”.

Преди заминаването си в Русия, българският президент заяви в интервю за ТАСС, че изграждането на АЕЦ „Белене” е неизбежно.

„В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. България продължава да модернизира и изгражда своята газопреносна мрежа. Това дава нова възможност за доставки на руски газ към Централна Европа. Текат нови процеси на газовата карта на Европа. Това означава много по-динамичен подход към актуализацията и ценообразуването в договорите”, допълни днес по енергийната тема Радев.

По-късно през деня държавният ни глава ще се срещне и с представители на българската общност в Санкт Петербург. Той е в града за участие в президентския панел на икономическия форум, който събира десетки хиляди участници от целия свят.

Радев получи покана да се включи във форума при посещението на премиера Медведев в София преди три месеца.