Какво е подкаст

3
114
Добави коментар

Подкаст е серия от епизиодични аудио записи, които могат да бъдат стриймвани онлайн или сваляни за офлайн слушане.  Могат да бъдат слушани както на компютър, така и на смартфони, благодарение на специални приложения и различни музикални услуги като Spotify например. За разлика от традиционните радио станции, подкасти могат да се слушат по всяко време, което осигурява голямо удобство на този формат за предоставяне на информация. Всеки има възможност при желание да се абонира за любими подкасти и по този начин да не изпуска нови епизоди. В повечето случаи подкастът има основен водещ, който кани интересни гости във всеки епизод. По този начин може да се създаде дискусия за голямо разнообразие от теми – личностно и професионално развитие, технологии, бизнес, култура, наука, спорт, политика, развлечение и т.н. Обикновено създателите на подкасти се фокусират върху една или няколко подобни ниши. Често подкастът се приема и като интернет радио.

Списък с български подкасти.

Как да направя подкаст

Технически не е трудно всеки желаещ да си създаде подкаст. Нужни са микрофон за запис, софтуер за обработка на записания материал, както и място, където да се качи и сподели готовия материал. Но също така и не е лесно, ако се търси отлично качество. 

Нужно е автора да има добра дикция, да е разговорлив, да е добре запознат с темата, да предоставя добре структурирана информация, но в същото време и да не прекалява с излишна информация. Нужно е да се търсят подходящи гости, които са специалисти в своята област. 

LEWITZ Youtube SET

Микрофонът е основния инструмент, който ви е нужен, така че е препоръчително да се отдели по-голям финансов ресурс при закупуването. Разбира се възможно е и да използвате такъв, който е част от хедсет слушалки или да използвате смартфона си, но много по-добро качество ще осигури USB микрофон, който можете да свържете директно към компютър. Има и микрофони / диктофони, които могат да записват на карта памет. Има голям избор от микрофони, вмъквам връзка към примерен сайт за музикални инструменти.

Хубавото на USB микрофоните е, че може да използвате голямо разнообразие от софтуер за аудио запис. Повечето хора използват Audacity, която е безплатна и лесна за използване програма с много възможности. Чрез нея можете да режете излишните части от вашия запис. Налична е за Windows, Linux и Mac, като разполага с различни филтри. Един от най-полезните е този за шумоподтискане.

Audacity

Audacity позволява експортването на крайния резултат в няколко варианти. Хубаво е да се избере възможно най-доброто качество. Има значение и след това къде ще се публикува подкаста. Възможно е различните платформи да имат различни изисквания за входящия файл. В повечето случаи обаче ще се наложи да се отдели (макар и минимален) бюджет за хостинг. Било то за създаването на собствен WordPress сайт или за използване на услуги като Soundcloud и Libsyn. От тук нататък подкаста може да бъде добавен в различни системи за слушане като Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts и т.н.