Възможност за всеки: присъединете се към екипа на Озирис-Рекс като доброволци за определяне на безопасно място за спускане!

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета от камерата PolyCam на американската мисия „Озирис-Рекс“, се виждат скали с различна големина и форма. Екипът има нужда от помощ, за да изготви карта на повърхността на Бену, която да позволи подбирането на места за спускане и взимане на проби. Photo credit: NASA/Goddard/University of Arizona

7 юни 2019 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Преди близо половин век, през юли 1969 година, астронавтите на „Аполо 11“ Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпиха за пръв път на повърхността на Луната. В рамките на тяхната мисия те изпълниха много научни задачи и събраха почвени и скални проби. 

През януари 2019-та година, почти 50 години по-късно, мощната роботизирана мисия на НАСА „Озирис-Рекс“ влезе в орбита около астероида Бену. Ако всичко мине наред, „Озирис-Рекс“ ще се спусне на повърхността да вземе до 2 килограма проби, с което ще се превърне в най-амбициозната възвръщаема експедиция от епохата на „Аполо“ насам. Но когато камерите на мисията започнаха да снимат Бену, изследователите се сблъскаха с неочакван проблем – астероидът се оказа много по-скалист от очакваното.

Сега НАСА има нужда от вашата помощ, за да подбере място за спускане и взимане на проби! Това е уникална възможност да се присъедините като доброволци към екипа и да правите истинска наука. 

Ако желаете да се включите, просто ще трябва да се регистрирате в сайта на Cosmoquest, като е нужно да предоставите e-mail, вашето име и биография. Личните ви данни ще се използват само между представителите на екипа на „Озирис-Рекс“, като участниците в мисията ще се свързват с вас само за да ви информират за напредъка на работата, както и да ви дадат признание за евентуалните ви открития. 

След завършването на процеса по регистрация, ще бъдете пренасочени към софтуера. Вашата задача ще е да картографирате кратерите, големите скали и по-малките камъни. На ваше разположение ще са хилядите снимки, заснети от „Озирис-Рекс“ през последните няколко месеца. Ще вършите същата задача, каквато вършат истинските учени. Софуерът притежава самоучител, който ще ви подготви да боравите с него за кратко време. В общи линии ще трябва да  идентифицирате кратерите и да сортирате скалите според техния размер, за да може да се изготви подробна карта на Бену. Крайният срок, когато всичко трябва да приключи, е 10-ти юли. 

Работата е трудоемка, изморителна и (ако трябва да сме откровени) дори скучна. В крайна сметка от вас ще се изисква да определите десетки скали в рамките на всяка една снимка, което може да ви отнеме около половин час на изображение. 

Но защо е необходимо това? Модерният софтуер не е ли вече достатъчно развит, за да е в състояние да разпознае автоматично скалите? Нали същата технология се използва и в социалните мрежи като Facebook – т.нар. лицево разпознаване? За съжаление всеки разпознавателен софтуер има нужда от обучаващи данни. Учените не знаеха как изглежда астероидът Бену, докато не бяха заснети изображения на повърхността му, а последните снимки бяха получени на 15-ти май. В бъдеще данните, които изпратите към екипа, ще могат да се предадат на изкуствения интелект, който ще се научи да си върши сам работата. Но дотогава е нужно голямо количество ръчен труд. 

След 10-ти юли екипът на мисията ще избере основното място за спускане, както и няколко вторични места за резерва. След това „Озирис-Рекс“ ще се приближи към тези места за детайлно фотографиране с резолюция от под сантиметър на пиксел. Спускането и взимането на проби е планирано за юли 2020 година, а завръщането на Земята със събрания материал – за септември 2023 година. 

„Мисията „Озирис-Рекс“ ще продължи завета на „Аполо“, като ще осигури на учените ценни проби от астероид“, съобщава Лори Глейз от Планетарния научен отдел на НАСА. „Тези проби ще помогнат на изследователите да разгадаят тайните на планетообразуването и произхода на нашата собствена планета Земя“. 

За допълнителна информация и записване: https://bennu.cosmoquest.org/

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/