Държавата отпуска 400 000 лева за ремонт на „Радецки“

1
158
Добави коментар

Правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи в размер на 437 410 лв. за извършване на планов преглед и ремонт на моторен кораб „Параход Радецки“, гр. Козлодуй, филиал на Националния исторически музей.

Целта е запазването и развитието на музей-кораб „Параход Радецки“ като част от историческото наследство на България, пише Банкеръ.

Средствата се осигуряват от централния бюджет чрез одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2019 г.

Австрийският пътнически параход „Радецки“, построен през 1851 г. в корабостроителницата „Обуда“ в град Буда, е използван за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Оршова и Галац (при делтата на река Дунав). Наречен е на фелдмаршал Йозеф Радецки. Параходът е използван до 1918 г., а през 1924-а е бракуван и унищожен. В началото на 60-те година на ХХ век у нас се заражда инициатива за възстановяването му – събирани са доброволни дарения сред учениците и работещите. В периода 1964-1966 г. в Русенската корабостроителница е построена реплика на парахода на базата на парния влекач „Пловдив“ (също построен в корабостроителницата Óbuda през 1951 г.) с водни колела, като са ползвани стари чертежи, снимки и спомените на 84-годишния Йожеф Кирали – бояджия на оригиналния параход. В навечерието на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев корабът тържествено е открит и обявен за музей. Днес е част от Стоте национални туристически обекта. След ремонта през 1988-1994 г. оригиналната главна парна машина е заменена с дизелов двигател и „Радецки“ от колесен параход се превръща в моторен колесен кораб.

В момента корабът се намира в специално изградено за него място на Козлодуйския бряг. Корабът „Радецки“ стои застопорен на кея на пристанището и вече не е плаващ заради това, че не е минал технически прегледи. Разрешителното му за плаване изтече на 11 април тази година.

Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Когато беше в движение той осъществяваше пътувания при организирани групи ежегодно от месец април до края на месец октомври.