Напуснал ни е Милан Асадуров, основателят на Библиотека Галактика

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

Милан Асадуров

9 юни 2019 г. 11:10 ч.

Светослав Александров. Напуснал ни е легендарният Милан Асадуров – черноморски изследовател, писател, преводач на Братя Стругацки, но вероятно най-същественият му принос е създаването на известната поредица за научнофантастична литература „Библиотека Галактика“. 

Поредицата е създадена през 1979 година, след като Асадуров доставя от САЩ близо 500 книги. Първоначално книгите са конфискувани от ДС, но голяма част от тях са по-късно върнати, тъй като Асадуров успява да докаже, че са били превеждани и издавани в СССР. Родните служби не знаят, че цялата редакция на московското издателство „Млада гвардия“ е била уволнена през 1968 година под предлог, че е публикувала „идеологическа диверсия“.

Така за пръв път на български език излизат книги на автори като Урсула Ле Гуин, Артър Хейли, Франк Хърбърт. По време на тоталитарния режим читателите харесват издаваните от „Библиотека Галактика“ творби, тъй като много от тях се намират на границата на допустимото от социалистическата идеология. Но и след Промените книгите продължават да се четат, а много млади хора продължават да израстват с тях. 

Самият аз съм се вдъхновил от книгите, издадени от „Библиотека Галактика“. Така че, ако тя не съществуваше, никога нямаше да го има и уебсайтът КОСМОС БГ.

За повече информация относно „Библиотека Галактика“: bgf.zavinagi.org

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/