Проектът за паметник на Петко Задгорски влиза в Общински съвет

1
185
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Проектът за паметник на Петко Задгорски влиза в Общински съвет. Очаква се докладната, внесена от Веселин Пренеров да бъде разгледана още този месец. В подкрепа на паметника са събрани и 1305 подписа от гражданите на Бургас.

С писмото от Николай Дубаров – гл. експерт (художник) е представена необходимата документация за разглеждане на предложението в постоянните комисии, съгласно Правилника за реда за подаване на предложения и вземане на решения от Общинския съвет за изграждане на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на община Бургас.

Средствата за изграждането на паметника ще бъдат осигурени от външно финансиране. Мястото също е избрано, необходимо е единствено местният парламент да даде съгласието си.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници.

Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас