Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

1
119
Добави коментар

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники. Това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

„Не може да се говори за криза при употребата на наркотици. Увеличава се обаче употребата на екстази, основно в масови заведения като дискотеки и клубове.“, заяви пред БНТ д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании

„Канабисът в най-употребяваното вещество както в България, така и в ЕС. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., т.е. такива с проблемна употреба на наркотици. 11,2% от хората в България са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, това е около половин милион българи. Също имаме данни за употреба през последната година и през последните 30 дни. Вижда се, че има навсякъде тенденция на увеличения.“, коментира Александър Панайотов, директор на Национален фокусен център към НЦН.

Според Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията през 2003 г. е започнало бързо нарастване на употребата на канабис в България.  Сега се забелязва едно стегниране на употребата на канабис 2019 г. спрямо 2018 г.