Психологът на ученика, обвинен в тероризъм: Не е бил готов да направи атентат

1
134
Добави коментар

16-годишният ученик, задържан за подготовка на атентат в Пловдив, на етапа на вербовката не е бил готов да извърши терористичен акт. Това обясни психологът на момчето Иван Тричков пред bTV.

С него преди месец се свързала майката на ученика. „Тя е забелязала затварянето на сина си, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в телеграм“, разказа Тричков. „На първата ни среща момчето беше сдържано и резервирано. Той е будно и интелигентно момче. Може да е направил бомбата от любознателност. Важното е, че намесата на майката – свързването с мен и с органите на реда, е била точно навреме“, каза още психологът.

Момчето променило и режима на храненето, което също било признак, че се случва нещо.

Обясни, че вербовчикът е подхождал стъпка по стъпка, но не коментира дали е от Ислямска държава. „Връзката най-вероятно е била съвсем случайна, когато детето е влязло в чата и към него се е закачил вербовчикът.

Има две защити в психиката на момчето, съвест и съзнание, които продължават да са в сила на момчето. То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот, посочи психологът.