125 семейства получиха ключове от апартаментите си в новия космически град Циолковски

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

10 юни 2019 г. 12:30 ч. Роскосмос оповести, че на тържествена церемония, състояла се днес, 125 души получиха ключовете за апартаментите си в квартала Звьоздни на новия руски космически град Циолковски. 

Напомням на читателите, че Циолковски се строи в близост до новия космодрум Восточний – най-мащабния космически проект на Русия след промените. Тъй като след разпадането на СССР историческият космодрум Байконур, от който са изстреляни първите спътници и хора в космоса, остана на територията на Казахстан, Восточний има важно стратегическо значение. Построен в Амурската област на Далечния Изток, той дава на Русия тъй желаната независимост да изпраща собствени спътници от собствена земя. 

По информация от Роскосмос 125-те семейства са настанени според условията на служебен наем, в рамките на общо 68 едностайни, 10 двустайни и 47 тристайни апартамента. Руската космическа агенция се хвали, че жилищата имат водоснабдяване, канализация, домофонни и телефонни връзки, системи за сигнализация в случай на пожар и системи за видеонаблюдения. В квартала Звьоздни има две социални сгради – администрация и детска градина, плюс котелна централа, работеща на течно гориво и газ. Предвижда се да се създадат още стадион, училище, паркинг, търговски центрове и клуб. Общо 10 многоетажни сгради са в процес на строеж. 

Следващото изстрелване от Восточний е планирано за 5-ти юли с ракета „Союз-2.1б“ и руски спътник „Метеор-М“. 

Общо 125 семейства получиха ключовете за апартаментите си в града на бъдещето Циолковски. Снимка: Роскосмос