Ракетата Протон-М, която ще изведе в космоса телескопа Спектр-РГ, бе напълно сглобена

1
190
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: напълно сглобената ракета „Протон-М“, която ще изведе телескопа „Спектр-РГ“ в междупланетното пространство. Снимка: КЦ „Южный“/ЦЭНКИ

10 юни 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести, че ракетата „Протон-М“, която ще изведе руския телескоп „Спектр-РГ“ на път към точката на Лагранж L2 от системата „Земя-Слънце“, бе напълно сглобена. 

Извеждането на ракетата на площадка №81 на космодрума Байконур е планирано за 14-ти юни. Изстрелването остава насрочено за 21-ви юни в 15:17 ч. българско време. Причината за ранното извеждане на „Протон-М“ е свързана с необходимостта от допълнителни тестове, които да потвърдят, че ракетата е годна за отговорната задача по позиционирането на телескопа в правилната му орбита. 

Напомням на читателите, че „Протон-М“ в конфигурация с блок „ДМ-03“ е летяла три пъти, но само един от тези полети е бил успешен. Освен че ракетата ще бъде подложена на сериозни изпитания, лично шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин ще контролира качеството на труда на работниците си.

Рентгеновият телескоп „Спектр-РГ“ е наследник на някогашните амбициозни и успешни съветски космически телескопи „Астрон“ и „Гранат“. Първоначално стартът му е бил планиран за 1992-1993 година, но крахът на СССР и последващият недостиг на средства довел до замразяването на програмата „Спектр“. Едва през 2011 година излетя радиотелескопът „Спектр-Р“, чиято мисия продължи до началото на 2019-та и бе успешна. А чак сега Русия е в готовност да изстреля „Спектр-РГ“, цели 26 години след първоначално зададения срок. 

Прочетете статията: Исторически преглед: съветски и руски космически телескопи

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/