Пазарът в столичния квартал „Борово“ става само за български стоки (СНИМКИ)

1
220
Добави коментар

Правим първия пазар само за български стоки в кв. „Борово“ в София. Това заяви изпълнителният директор на “Пазара Юг” ЕАД Николай Попов. 

”Само с иновации може да преборим инвазията на чуждите вериги. Те наливат милиони и ни затрупват с вносни стоки, без необходимото качество. С фермерските пазари, които правим подкрепяме българките производители и даваме възможност на столичани да закупят чиста и вкусна храна. В същото време генерираме приходи и водим нови наематели на конвенционалните пазари”, обясни Попов.

От презентацията на “Пазари Юг” стана ясно, че проектът за българския пазар е на няколко години. Административни спънки с имота са попречили на реализирането му. Сега тези пречки били отстранени и ще се иска решение на СОС за инвестицията. 

Освен новия пазар бе представена дейноста на дружеството досега. Оказа се, че през годините са проведени десетки външни събития- Коледни пазари, Фестивали и над 160 дневни фермерски пазара. Стоителството на метрото е повлияло негативно на пазар “Красно село” и за да бъдат компесирани приходите от общинското дружество залагали на външни събития.

Очевидно тези инициативи са изключително успешни, защото винаги има хиляди хора, а и столичани ги подкрепят изцяло.

Не само у нас , но и в чужбина “Пазари Юг” ЕАД са провеждали събития. През годините са предстявали родни стоки във Виена, Братислава и Любляна. Именно от Любляна дошла и идеята за кулинарния фестивал “София оупън кътчън”. 

През лятото на улица Оборище ще излязят най-добрите и посещавани ресторанти в София, за да готвят на открито. Предвидена е уникална културна програма- концерти, театри, изложби за приложни изкуства. Събитието ще бъде дневно, за да не се вдига шум.

Пазари Юг“ ЕАД е еднолично акционерно дружество, регистрирано през 2003 г. в съответствие с Търговския закон на Република България.

Капиталът на дружеството е 100% собственост на Столична община.

През 2006 г. в „Пазари Юг“ ЕАД се влива „Пазари Перуника“ ЕАД при условията на общо правоприемство.

Основната дейност на „Пазари Юг“ ЕАД е стопанисване, поддържане и отдаване под наем на открити и закрити търговски площи и съоръжения.

Дружеството се управлява по едностепенна система за управление чрез Съвет на директорите, който се назначава с решение на Столичен общински съвет.

 

От м. декември 2014 г. в „Пазари Юг“ ЕАД се влива „Озеленяване“ ЕАД по решение на Столичен общински съвет. Като допълнителна дейност е продължено производетвото на цветя, извършвано от „Озеленяване“ ЕАД в оранжерията, находяща се в кв. „Дружба 2, ул. „Делийска воденица“.

„Пазари Юг“ ЕАД стопанисва пазарни площадки:

• „Красно село“

• „Иван Вазов“

• „Борово“

Дружеството отдава под наем стопанисваните от него търговски площи и обекти

по реда на Наредба за пазарите на територията на Столична община.