НАСА отваря Международната космическа станция за частни компании и туристи

1
221
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“ е летял в космоса само веднъж (през март тази година), но може да започне да превозва туристи до МКС още през 2020-та. Photo credit : SpaceX/Elon Musk

12 юни 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Докато НАСА се готви да построи нова станция в окололунна орбита и да изпрати отново човек на Луната през 2024 година, стои въпросът какво да се прави със съществуващата Международна космическа станция в околоземна орбита.

На 7-ми юни американската космическа агенция оповести, че възнамерява да отвори МКС за частните предприемачи и да позволи превоза на космически туристи на борда на американските космически кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“. 

Това не означава, че до този момент станцията е била недостъпна за комерсиалния сектор. Над 50 компании провеждат изследователски дейности на МКС, а за тях са монтирани 14 частни научни съоръжения. Но нова директива на НАСА планира дейността на МКС да бъде разширена отвъд пределите на науката, а именно да се използва за производствена дейност, маркетинг и реклама. Това включва и създаването на продукти, чиято цел е да бъдат продавани на Земята. Правителствените съоръжения на станцията също ще бъдат отворени за частниците, а директивата определя цените за тяхната експлоатация.

Далеч по-интересното е, че НАСА открива МКС за частни астронавти (включително космически туристи), които ще могат да престоят на орбиталния комплекс в продължение на максимум 30 дни и да провеждат дейности съобразно новата директива. Ако пазарът позволи, всяка година могат да бъдат провеждани до две такива краткосрочни мисии на частни астронавти. Мисиите ще бъдат комерсиално финансирани и изискването е астронавтите да летят на американски кораби, разработени според частната пилотирана програма, подпомагана от НАСА. Това означава да се използват корабите на СпейсЕкс „Крю Драгън“ и на Боинг „Старлайнър“.

Дългосрочната идея на НАСА е комерсиалният сектор да се установи трайно в околоземна орбита и агенцията да се превърне просто в един от множеството клиенти, които закупуват услуги. 

Частните компании приемат положително инициативата на американската космическа агенция. Изненадващо компанията Бигълоу Аероспейс, която през 2016 година достави частния модул „Бийм“ на Международната космическа станция, оповести, че още през 2018 г. е платила депозитите за общо четири полета на кораби „Крю Драгън“. В космоса ще бъдат превозени четирима космически туристи. В началото билетчето за полет до МКС ще струва $52 милиона долара на човек.

Туристическите полети могат да започнат още щом „Крю Драгън“ бъде сертифициран за редовни мисии. Напомням на читателите, че корабът вече летя в безпилотен режим до МКС през март, но все още предстои да станем свидетели на тест на системите му за аварийно спасяване по време на полет, както и на първата му пилотирана мисия. 

Всичко това се очаква да стане реалност до края на 2019-та година, най-късно в началото на 2020-та. 

За повече информация: НАСА, Бигълоу

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/