Измерване на кръвно налягане

1
262
Добави коментар
gmitko

Има няколко причини, поради които може да имате непоследователни показания. Съществуват много фактори, които могат да причинят различия в стойностите на измерването на кръвното налягане, например – последни дейности или дори времето в денонощието могат да променят показанията.

Освен това техниката на потребителя е много важна за надеждните резултати от измерването. По-долу изброяваме някои от често срещаните причини, поради които може да получите различни или неточни показания:

Размер на маншета
Когато използвате апарата за кръвно налягане е много важно да работите с подходящ размер маншет за ръката си за да получите точни резултати от измерването. За да определите подходящия размер на маншета, трябва да измерите обиколката на ръката си. Периодично измервайте размера на ръката си. Това е особено важно, ако сте измерили граничен размер на ръката, или сте наддали или смъкнали тегло.
Важно е да се уверите, че ръчния маншет, който използвате с апарата ви е правилния размер за вас. Ако използвате неправилен маншет, резултатът може да бъде неточни показания и / или маншетът да бъде повреден (въздушен мехур).
За да определите размера на ръката си, използвайте измервателна лента, като я поставите между лакътя и рамото около периферията на бицепса. Увийте лентата равномерно около ръката си. Не стягайте лентата здраво. Отбележете точното измерване в сантиметри.

Поставяне на маншета
1. Прокарайте лявата си ръка през маншета. Дъното на маншета трябва да бъде около 1 – 2 см над лакътя (дебелината на показалец или среден пръст). Нагласете маншета около ръката си така, че тръбичката да се спуска в центъра на ръката ви в права линия със средния ви пръст.
2. Закрепете маншета около ръката си, като затегнете лентите му. Издърпайте маншета така, че горните и долните ръбове да се затягат равномерно около ръката ви.
3. Маншетът трябва да е здраво закрепен, но не прекалено стегнат – достатъчно, за да е трудно да плъзнете два пръста под него. Това разстояние е задължително за точни резултати, тъй като дигиталните апарати за кръвно налягане на OMRON използват осцилометричен метод за измерване на кръвното налягане, който установява движението на кръвта през брахиалната ви артерия и преобразува това движение в цифрово изражение.

Преди да правите измервания
Избягвайте да се храните, да пиете алкохол, да пушите, да се упражнявате и къпете поне 30 минути и починете добре 15 минути преди да започнете измерването. Избягвайте измерване по време на стрес. Извършете измерването на тихо място.

Позиция на тялото
Седнете на стол с крака стъпили на пода. Поставете ръката си на масата с дланта нагоре. Маншетът трябва да е на нивото на сърцето ви. Не говорете и не се движете по време на измерването.
За допълнителна информация, направете справка в Ръководството за употреба на вашия апарат.