Облекло, лекарство, търговия. Кратка история на канабиса от Древна Корея досега

1
160
Добави коментар
setlans
setlans

Канабис. Дори самата дума има силата, както да сближава хората, така и да ги разединява. Въпреки че темата за легализация на канабиса е противоречива в някои страни, не всички са се чувствали по този начин. Всъщност, Корейският полуостров има дълга история, свързана с това растение.

Дали под формата на облекло, лекарство или друго, продуктите от канабис са помогнали на древна Корея да просъществува до сега.

Канабисът е тема, която разделя Запада, въпреки че в САЩ легализирането на лекарството за медицинска и дори развлекателна употреба все повече се подкрепя, а в някои държави вече е законно да се използва марихуана.

Други продукти, свързани с канабис (коноп за тъкани, конопени семена за храна) се приемат повече, тъй като се отглеждат от щамове, предназначени да не съдържат голямо количество Тетрахидроканабинол – основното психоактивно вещество в канабиса.

Корейската конопена индустрия
Ляво: конопено влакно от канабис сатива; Дясно: китайска хартия от конопени влакна, използвана за опаковане, а не писане.

Според исторически търговски записки, с отглежданият на Корейския полуостров канабис се е търгувало от векове и то най-вече с Китай и Япония. Археологически находки показват, че растенията са били в тази част на Азия поне от 5000 г. пр.Хр.

Археологическите проучвания показват също, че конопът се е използвал предимно като тъкан, заедно с коприната. Използвал се е и за направата на хартия, която е била високо ценена, заради нейното качество. Тя е служила за написването на важни будистки текстове.

Магу – корейското божество на канабиса
Портрет на Магу

По това, че съществува специално божество, което защитава канабиса можем да разберем, колко всъщност е бил важен той в историческа Корея.

Богинята Магу символизира връзката между растението и корейското земеделие. Нейното име произлиза от китайските думи за „канабис“ и „момиче“ – „ма“ и „гу“.

Модерната корейска конопена индустрия
Опаковъчна материя от Корея, 20 век. /Музей на изкуството в Хонолулу

Корейският полуостров е един от най-големите производители на коноп в света и макар да е трудно да разберем какво точно се случва в Северна Корея след възхода на династията Ким, в началото на 20-ти век, е известно, че регионът, граничещ с Китай е пълен с конопени ферми.

Освен това, едно от единствените партньорства между севернокорейски и южнокорейски предприятия е между търговско дружество на север и конопено текстилно дружество на юг, което формира текстилната компания Пхенян Андон.

Както се вижда, нищо друго не може да сближи две воюващи държави така, както канабисът.

Сетланс / AO