КЗП: Погледнете внимателно таблото с курсовете преди да обменяте валута по морето

1
107
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Погледнете внимателно информационното табло с валутните курсове преди ползването на услуги на обменните бюра по морето”. Това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в началото на летния туристически сезон.

В минали периоди Комисията се е натъквала на нелоялни практики, които са имали за цел да заблудят потребителите – най-вече живеещи в чужбина българи и чуждестранни граждани, които са дошли на почивка у нас.

„Бяха поставени сувенири с флаговете на различни държави на табло, което създава впечатление, че това са валутни курсове, а всъщност става дума за стойността на тези продукти – например значки, отварачки или нещо подобно с националните флагове на държавите, чиито валути най-често се обменят”, даде пример Маргаритов.

„Вие от това сте примамени да влезете в този обект, като разчитате, че това е някакъв много изгоден курс, а впоследствие се оказва, че курсът е съвсем различен. Заблуждаваща практика, която подлежи на санкция”, коментира той по bTV радио.

Маргаритов за пореден път посъветва хората да планират внимателно лятната си почивка и да не се предоверяват на онлайн търговци, за които нямат никаква информация, най-вече в социалните мрежи.