Какви са задълженията на работодателите според промените в закона за хората с увреждания

1
165
Добави коментар
eventA
eventA

Законът следва международните стандарти – категоричен е Иван Нейков

След основните промени, приети в началото на тази година, законът за хората с увреждания предвижда наемането на едно лице с трайни увреждания в екип от 50 до 99 работници и служители и две на сто от средно списъчния им състав за екипи със 100 и над 100 работници и служители. Всеки работодател, засегнат от квотата, е необходимо да предприеме съответните действия за наемане на хора с трайни увреждания. Уврежданията са въпрос на права, а не въпрос на преценка.

Целите на стратегията включват осигуряване на достъпност на стоките и услугите за хората с увреждания, както и насърчаване на пазара на помощни средства. С нововъведенията в закона се цели гарантиране, че хората с увреждания се ползват от всички предимства на гражданството на Европейския съюз и че борбата с дискриминацията, основана на увреждания, дава резултат. Важно е да се отбележи и насърчаването на равните възможности при наемането на работа на хора с увреждания и на такива без увреждания.

Инициативата на закона е за значително повишаване на дела на хората с увреждания, работещи на отворения пазар на труда. Тази група от хора представлява една шеста от общия брой хора в трудоспособна възраст в ЕС, но равнището им на заетост е сравнително ниско.

„Явно имаше нужда от някакъв  малък тласък от закона, за да погледнат на тази група от хора като пълноценни работници. За това и изискването на закона е напълно изпълнимо, а и вече е изпълнено за над 90% от българските предприятия

– споделя Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика и ключов консултант на Респонса Превент. –  Законът следва международните стандарти. Във всички страни членки на ЕС между 8 и 10% от населението са хора с увреждания. И в България е така. От тази гледна точка става дума за много хора, които имат капацитет, имат знания и умения и работодателите разбират това.“

Един от лидерите в сферата на здравето и безопасността – компанията Респонса Превент –  е изготвила експертен наръчник от 7 важни стъпки, които работодателите е важно да имат предвид при наемането на хора с увреждания. Можете да го намерите тук.

Европейският съюз насърчава активното интегриране и пълноценното участие на хората с увреждания в обществения живот в съответствие със своя основан на човешките права подход към въпросите на уврежданията.

***

Респонса Превент е консултант по здраве и безопасност, служба по трудова медицина, учебен център и лицензиран партньор на VDA QMC. Фирмата е част от международната група Health and Safety Alliance, която се развива в 15 държави в целия свят.