Ракетата Протон-М с космическия телескоп Спектр-РГ бе изведена на стартовата площадка

1
204
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ракетата „Протон-М“ на път към стартовата площадка. Снимка: КЦ „Южный“/ЦЭНКИ

14 юни 2019 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Русия е на път да осъществи най-амбициозната си научно-изследователска космическа мисия след катастрофата на „Фобос-Грунт“ през 2011 г. Днес Роскосмос оповести, че тази сутрин, на 14-ти юни 2019 г., в 04:30 ч. българско време, ракетата „Протон-М“ с ускорителния блок „ДМ-03“ и космическия телескоп „Спектр-РГ“ бе изведена на площадката за изстрелване №81 на космодрума Байконур.

Ако изстрелването е успешно, „Спектр-РГ“ ще се превърне в първата ръководена от Русия роботизирана космическа мисия, която след разпадането на СССР ще се отправи отвъд пределите на околоземната орбита. До настоящия момент руснаците са изстреляли няколко междупланетни научно-изследователски мисии, но те (като „Марс Експрес“) са за нуждите на европейската космонавтика или (като „ЕкзоМарс-2016“) са с руско участие, но са основно ръководени от ЕКА. За сравнение „Спектр-РГ“ има немско и американско сътрудничество, но проектът се ръководи от Роскосмос, а космическият апарат е построен от НПО „Лавочкин“. 

Ракетата „Протон-М“ на стартовата площадка. Снимка: КЦ „Южный“/ЦЭНКИ

През следващите седем дни специалистите ще проведат автономни проверки на космическия апарат, ракетата, горната степен, системите за управление и наземната екипировка. Това е нестандартно дълга процедура за ракетите „Протон“ – обикновено те излитат в рамките на три до четири дни след извеждането им на стартовата площадка. Но тъй като „Протон-М“ в конфигурация с блок „ДМ-03“ е летяла само три пъти, от които два полета са завършили с провал, ръководителите на мисията искат да се убедят, че този път всичко ще мине наред. 

Изстрелването е насрочено за 21-ви юни в 15:17 ч. българско време. Ако всичко мине наред, телескопът трябва да бъде позициониран в точката на Лагранж L2 от системата „Земя-Слънце“.

Напомням на читателите, че рентгеновият телескоп „Спектр-РГ“ е наследник на някогашните амбициозни и успешни съветски космически телескопи „Астрон“ и „Гранат“. Първоначално стартът му е бил планиран за 1992-1993 година, но крахът на СССР и последващият недостиг на средства довел до замразяването на програмата „Спектр“. Едва през 2011 година в издължена околоземна орбита бе изведен радиотелескопът „Спектр-Р“, чиято мисия продължи до началото на 2019-та и бе успешна. Чак сега Русия е в готовност да изстреля „Спектр-РГ“, цели 26 години след първоначално зададения срок.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/