Американската мисия Озирис-Рекс постави рекорд за най-малка височина на изкуствен спътник!

1
178
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 юни 2019 г. 20:40 ч. Каква според вас е най-малката височина, при която построен от човека космически апарат може да обикаля около друго небесно тяло като изкуствен спътник? 

НАСА оповести, че на 12-ти юни автоматичната междупланетна станция „Озирис-Рекс“ бе позиционирана в орбита около астероида Бену, при която разстоянието между повърхността и станцията е само 680 метра.

Това е по-малко от височината на небостъргача Бурдж Халифа (828 метра), най-голямата сграда в света! И още за сравнение: връх Мусала е висок 2925 метра, Черни връх – 2290 метра, а връх Копитото – 1345 метра. 

„Озирис-Рекс“ ще остане в тази орбита до втората седмица на август, след което ще бъде преместен в по-висока орбита на разстояние 1.3 километра от повърхността.

Целта на тези различни орбити е камерите на американската мисия да снимат подробно Бену, за да бъде подбрано място за спускане и взимане на проби. Самото спускане е планирано за лятото на 2020 година. След това „Озирис-Рекс“ ще се отправи обратно към Земята. Завръщането на родната ни планета със събраните проби е планирано за септември 2023 година.

Очаква се в контейнерите да има между 500 грама и 2 килограма скали и почвени материали от астероида. Това превръща „Озирис-Рекс“ в най-амбициозната възвръщаема мисия на НАСА след приключването на лунната пилотирана програма „Аполо“ през 70-те години на миналия век. 

На тази снимка, заснета от камерата PolyCam на американската мисия „Озирис-Рекс“, се виждат скали с различна големина и форма.