Днес е Петдесетница :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
124
Добави коментар

Днес е Петдесетница. Празникът е винаги в неделя, 50 дни след Великден.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос изпраща Светия Дух на земята и основава църквата си.

Според преданието на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим се събрали дванадесетте апостоли и Богородица за молитва в къщата, където вечеряли за последен път с Христос.

Внезапно се чул шум и над главата над всеки от молещите се явили пламъци като огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

На този ден в православните храмове се раздават осветени листа от орех, които по своята форма напомнят слезлите над апостолите огнени езици. Листата се занасят в домовете на вярващите за благословение.

В Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена архиерейска света литургия по повод празника. Началният й час е 9.30 ч.