10 интересни факти за Нова Зеландия, които може би не знаете

1
195
Добави коментар
setlans
setlans

Нова Зеландия е доста непознато за повечето от нас място. Със сигурност знаем, че притежава удивителна природа, а стандартът на живот е доста висок.

Не случайно наричат страната „краят на света“. Тя се намира на 2 000 км от югоизточната част на Австралия в Тасманийско море. Може би най-известна е като „страната на хобитите“, защото именно там е сниман „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Нова Зеландия има богата и разнообразна култура. В нея са отразени елементи на европейски, полинезийски и азиатски културни традиции, внесени от заселилите се тук жители от цял свят.

Културата и традициите на маорите са изключително богати и разнообразни. Те включват в себе си както традиционни, така и съвременни изкуства. Традиционните изкуства като гравиране, тъкане, риторика, татуиране се практикуват в цялата страна.

Следвайки стъпките на своите предшественици, тези хора пресъздават техниките, използвани преди хиляда години, като същевременно добавят и нови такива.

Днес културните традиции на маорите включват още архитектура, симфонична и съвременна музика, театър и кино, изящни изкуства и литература. Всичко това в Нова Зеландия се развива постепенно и поддържа ниво от най-високи стандарти.

Днес ще разгледаме 10 интересни факти за Нова Зеландия, които може би не знаете:

1. През 2010 г. алкохолът е бил по-евтин от бутилираната вода.

2. Нова Зеландия е родината на съвременните бънджи скокове.

3. Тя е една от най-рядко населените държави. Макар и по-голяма по територия от Великобритания, тя има само 4 млн. души население.

4. Новозеландците обичат колите. Те имат 2,5 млн. автомобила за 4 млн. души население.

5. Новозеландецът Сър Едмънд Хилари е първият човек изкачил връх Еверест през 1953 г.

6. В страната няма нито един АЕЦ.

7. На езика на Маори /коренното население/ името на Нова Зеландия е „Аотеароа“, което означава „Земята на дългият бял облак“.

8. Новозеландската република е първата страна в света предоставила избирателни права на жените – през 1893 г.

9. Няма място в Нова Зеландия, което да е на повече от 128 километра от брега.

10. В страната няма нито едно отровно животно. Няма змии /освен в океана/, нито крокодили или пък акули. Всъщност там няма дори бозайници, освен тези донесени от хората.

Сетланс