ООН: Населението на света ще се увеличи с 2 млрд. души до 2050 г.

1
181
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Населението на света ще се увеличи с 2 млрд. души през следващите 30 години. Това прогнозират от ООН в доклад, според който хората по света в момента са 7 милиарда и 700 милиона души.

”Според прогнозите броят на населението може да достигне своя връх около 2100-та година, когато ще има около 11 милиарда души. Наред със забележителното увеличение на населението, то също така застарява. Това е много важно от гледна точка на устойчивото развитие”, коментира Джон Уилмот от департамента по икономически и социални въпроси на ООН, предава БНТ.

През 2018 г. в Европа и Северна Америка броят на хората над 65-годишна възраст за първи път е превишил броят на децата до петгодишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

Прогнозите сочат още, че 50% от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни, а през 2027 година Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението. Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои.