Gen-D – платформата, която ще ускори реформите в дигиталното образование на Балканите

2
188
Добави коментар
User231
User231

Програмата “Gen-D – изграждане на цифрово бъдеще”, реализирана от Propulsion с подкрепата на Microsoft, стартира днес с цел да допринесе за цифровата трансформация в образованието. В съответствие със стратегическите рамки за развитието на цифровото общество в България, сътрудничеството в рамките на Gen-D ще представлява ресурс за преподаване и обучение по информатика.

Платформата на програмата ще предостави всички материали, създадени в Сърбия, на студенти от региона на английски език, но освен това, във всяка държава участник в програмата (Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, България и Сърбия) партньори на програмата ще работят за локализиране на предлаганите материали като един иновативен подход за подкрепа и подобряване на образователнитестандарти.

“Microsoft винаги е готова да подкрепи всяка инициатива, която насърчава развитието на местната ИТ индустрия. Това, което всички ние направихме заедно за реформата в образованието по информационни технологии в училищата, е може би най-важният успех в дългосрочен план, защото създаваме поколения, които ще намират програмирането за познато и лесно. Затова е важно да покажем и да споделим този успех в целия регион,” каза Таня Татомирович, която отговаря за комуникациите и благотворителността в Microsoft CEE Multi-Country (регион от 24 държави).

Учениците в Сърбия изучават програмиране от 5 клас, а програмата за компютърни науки в началните и средните училища се трансформира през последните няколко години, което я прави една от най-успешните в Европа. Допреди само няколко години, програмирането се споменава само частично в учебниците за началните и средните училища в Сърбия. Днес думите “Python” и “Scratch” станаха често срещани в часовете. Това са имената на съвременни езици за програмиране, които осигуряват отлична основа за усвояване на уменията за програмиране.

Това е причината един и същ модел на учебни планове по програмиране, разработен от фондация Loop в Сърбия, да бъде предложен в близко бъдеще в четирите страни от региона в рамките на програмата „Gen-D – изграждане на цифрово бъдеще“. Този проект ще предложи модела на сръбските учебни планове по програмиране в България, Босна и Херцеговина, Албания и Хърватия.