ДАБПД към водачите: Намалете скоростта, тръгвайте отпочинали на път, бъдете толерантни

1
179
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Само за последните 4 дни (периода 14 – 17 юни) по пътищата в страната са загинали 16 души. От тях 9 са били водачи, 3-ма пътници, 2-ма пешеходци, 1 велосипедист и 1 моторист. На този етап няма обща зависимост между произшествията – станали са на различни пътища в цялата страна, има както такива в градовете, така и извън тях. Според информацията на МВР от първоначалните огледи, предпоставките за възникването им са били несъобразена скорост, загуба на контрол, навлизане в насрещното платно, напускане на пътя и самокатострофиране.

Ето и съветите на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ към водачите:

§ Да намалят скоростта – доказано е, че тя повишава риска за допускане на грешка, а при евентуален инцидент увеличава в пъти последствията.  § Да не предприемат рискови изпреварвания – една от причините за възникване на най-тежките произшествия. § Да не дават управлението на превозните средства (в това число на мотопеди и мотоциклети) на неправоспособни лица. § Да тръгват на път отпочинали, а когато почувстват умора задължително да спрат – характера на някои от инцидентите през последните дни показва, че сред възможности предпоставки е било заспиване или загуба на съзнание на водача. § Пешеходците не само да пресичат на обозначените места, но и винаги да се уверят, че превозното средство има достатъчно време да спре. § Изключително важно е родителите да обезопасят своите деца в колата и да им дават пример с поведението си на пътя. § Мотоциклетистите да спазват правилата за движение по пътищата и задължително да използват обезопасителни системи (каски и защитни екипировки).

Преди седмица председателят на ДАБДП инициира обсъждане за готовността за летния сезон с всички ангажирани институции. Днес тя призова за анализ на предприетите мерки и при нужда – иницииране на допълнителни.

„Институциите ще продължим да правим всичко по силите си, но е много важно и всеки участник в движението да осъзнае своята отговорност“, посочва Малина Крумова.