Средновековен войн с нож вместо ръка!

6
152
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

От своето първоначално откритие през 1985 година, на територията на некропола Лонгобард, провинция Верона, Северна Италия досега са разкрити останките на стотици хора. Но сред тях имало и такива, които значително се отличавали. Става въпрос за скелет на средновековен войн от 6-ти – 8-ми век от Новата ера, който имал дълъг железен нож, използван като протеза на мястото на ампутираната му ръка.

Както може да се види и от снимката по-долу, дясната ръка на война е сгъната в лакътя и поставена върху торса, като е ампутирана в средната част на предмишницата. Степента на възстановяване на костта е доказателство, че мъжът не просто е преживял ампутацията, но и е живял дълго след нея.

Снимка: www.isita-org.com Автор: Ileana Micarelli et al., 2018

Съдейки по степента на развитие на черепа и таза, експертите заключват, че останките принадлежат на мъж на възраст между 40 и 50 години.

Откритието на тези останки доказва, че дори преди 1200 години медицината е била достатъчно напреднала, за да може да се извърши сложна медицинска процедура като ампутация на крайник.

‘Възможно е крайникът да е бил ампутиран по медицински причини. Като например тежко падане, довело до счупване на дясната му ръка, от което не е можел да се възстанови. Но е вероятно и да я е загубил по време на битка’ – споделят изследователи от Римския университет ‘Ла Сапиенца’.

На територията на некропола Лонгобард са открити общо 164 гробници, в които били положени 222 човешки скелета, две кучета и един обезглавен кон. И ако при останалите скелети оръжията били положени до тях, то ножът, служещ като протеза, несъмнено откроявал останките на въпросния мъж.

Снимка: commons.wikimedia.org Автор: Marco Tessaro (CC BY-SA 4.0)

По всичко изглежда, че средновековният войн използвал кожени каиши и бронзова катарама, с помощта на които прикрепвал ножа. Обикновено си помагал с уста, доказателство за което е и по-силно изразеното износване на зъбите в дясната половина спрямо тези в лявата.

От една страна извършването на ампутация във време предшестващо антибиотиците и стерилизацията е пример за човек преживял загубата на крайник. От друга, това демонстрира добрите познания на лекарите от преди 1200 години за това как да поддържат висока хигиена на мястото на извършване на интервенцията, както и да предотвратяват тежки кръвоизливи.