ГЕРБ с реверанс към ДПС: Субсидия 1 лв., но с неограничени дарения

1
108
Добави коментар

„Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия”, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. американски модел на открито финансиране.

„1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”, категорична бе Менда Стоянова.

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя, цитирана от БГНЕС.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т. н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица. От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават.

 „От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си”. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с парламентарната група на ГЕРБ, предаде БТА.

На въпрос дали по този начин партиите няма да станат зависими от бизнеса, Карадайъ коментира: „Партиите по някакъв начин ще функционират и ще финансират своята дейност, нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение. Все пак да има и публичност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението“.

Карадайъ уточни, че вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и посочи, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание. „Според нас няма разлика между един лев и нула лева субсидии на политическите партии, защото партиите с един лев субсидия не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия“, обясни Карадайъ.

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. „Първата вноска от фонда, да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии. Както премиерът г-н Бойко Борисов предложи между половин милиард и един милиард лева да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на МС“, уточни Карадайъ.

По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

В срещата с ГЕРБ участва и народният представител Делян Пеевски. На въпрос дали би инвестирал в ТЕЦ-а на Ахмед Доган, Пеевски каза: „Винаги бих инвестирал в проект на г-н Доган“.