И туризмът излиза на протест, иска „парти зони“, където Законът за шума да не важи

1
168
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Този закон е безумен, внесен от хора, които не са запознати с бизнеса и туристическата обстановка в страната. Приет от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия бранш. През лятото хората излизат след 21 ч., тоест това е невъзможно вече, защото в 23 ч. всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос за музика, а работа на открито”. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на bTV часове след като Парламентът прие предложените от Валери Симеонов промени, забраняващи шума от 14 до 16 часа и от 23 часа вечерта до 8 сутринта. 

„Трябва да има райониране, трябва да се знае – както го направиха в Гърция, Испания, Италия. Трябва да има зони, в които може да се вдига шум. Дали ще бъдат до летището или където няма хотели. Не може да кажем на всички в 23 ч. вече няма живот. Това го няма в нито една страна”, каза още председателят на БАЗ.

Алибегов допълни, че повече от 15 години Слънчев бряг се рекламира като парти дестинация, а новият закон ще я превърне в семейна дестинация. Това неизбежно ще се отрази на малкия и среден бизнес. За момента браншът не може да оцени загубите, които ще понесе, но от БАЗ очакват и фалити. И се готвят за протести.

Както вече Ви информирахме, забраната за нарушаване на нощната тишина официално влезе в националното законодателство, като глобите за нарушителите са солени. Те ще започват от 500 лева и може да стигнат до 6 хиляди при повторни нарушения. За юридически лица финансовите наказания ще бъдат до 12 хиляди лева.

Според новите текстове, за спазването на закона ще следи МВР.