Свръхтежката ракета Фолкън Хеви ще излети този месец със слънчева платноходка на борда!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация на космическия апарат „Лайтсейл 2“. Image credit : The Planetary Society 

20 юни 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. През изминалата нощ СпейсЕкс проведе успешно огнево изпитание на свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“, което проправя път към предстоящото изстрелване. Стартът е планиран най-рано за 25-ти юни в 06:30 ч. българско време. 

По думите на Илон Мъск това ще е най-трудната мисия за СпейсЕкс от началото на създаването на компанията. В космоса трябва да бъдат изведени общо 24 космически апарата в рамките на Програмата за космически изпитания на Военновъздушните сили на САЩ. Спътниците ще бъдат позиционирани в три различни орбити – първата е с параметри 300 на 860 километра, втората – 720 на 720 километра, третата – 6 000 на 12 000 километра. Орбиталните наклони са също различни – този на първата орбита е 28.5 градуса спрямо екватора, на втората – 24 градуса, на третата – 43 градуса. Всичко това изстисква възможностите на „Фолкън Хеви“ на максимум. 

Космическите апарати са разнообразни – един от тях превозва атомен часовник за нуждите на НАСА, друг ще тества възможностите на новосъздадено „зелено“ гориво, а трети представлява слънчева платноходка, създадена от Планетното общество.

На тази невероятна снимка, показана от военновъздушните сили на САЩ, се виждат окомплектованите космически апарати под обтекателя на „Фолкън Хеви“. Photo credit : U.S. Air Force

„Лайтсейл 2“ е наследник на „Лайтсейл 1“ – предишната платноходка, изстреляна с помощта на космическата ракета „Атлас 5“ през 2015 г. от Кейп Канаверал във Флорида. Целта на мисията бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на Планетното общество са били констатирани множество малки проблеми. Всички те са били коригирани преди тазгодишния старт на новата платноходка. Сега, когато „Лайтсейл 2“ излети, очакваме мисията да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. 

Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение – това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

Няколко думи и за останалите мисии. GPIM, или Green Propellant Infusion Mission, е ръководена от НАСА и тества възможностите на ново „зелено“ гориво. Горивото се нарича AF-M315E и основната му съставка е хидроксил амониев нитрат. То е нискотоксично и при изгарянето се отделя само водна пара и въглероден диоксид. Счита се, че новото гориво може да замести хидразина, който е широко използван в съвременната космонавтика, но е силно отровен. 

Експериментът с атомния часовник е също много важен. Всяка междупланетна мисия на НАСА днес разчита на навигация, която се координира тук, на Земята. Причината – бордовите часовници, използвани на космическите апарати, не са никак точни. Даже часовниците на съвременните GPS спътници трябва да бъдат коригирани два пъти дневно. Но новият атомен часовник, разработен за $80 милиона, може да доведе до истинска революция в междупланетната космонавтика. Така мисиите, които летят до Марс, ще могат сами да пресмятат времето по-точно и да осъществяват своя собствена навигация без да се налага честа намеса от наземните ръководители.

Няколко CubeSat-а ще полетят на „Фолкън Хеви“, в това число E-TBEx, PSAT, TEPCE и 15 CubeSat-а, създадени от НАСА по програма ELaNa. Това е специална програма на американската космическа агенция, в рамките на която ученици могат да работят директно по създаването на спътникова технология. Така се повишава интересът към космическите изследвания сред най-младото поколение. 

Да пожелаем на СпейсЕкс успех в отговорното начинание по извеждането на всички тези мисии! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/