АмбаСат ви предлага собствен спътник за около стотина лева!

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият спътник от типа „АмбаСат“ е малък, но напълно функционален. Photo credit : AmbaSat

20 юни 2019 г. 19:55 ч.

Светослав Александров. Намираме се в разгара на истинска революция в областта на космонавтиката! Преди няколко десетилетия, в зората на космическата надпревара, спътниците са се разработвали само от две свръхсили – САЩ и Русия, като това са били огромни и тежки машини и са стрували милиарди долари. 

Статуквото се запазва до 1999 година, когато двамата професори Джорди Пуиг-Суари от Калифорнийския политехнически университет и Боб Туигс от Станфордския университет предлагат стандарта CubeSat. При него базисната структура (1U) представлява куб с дължина на ръба 10 сантиметра (оттам идва и името) и всички спътникови компоненти могат да се поберат в него. 

Благодарение на достъпна технология, която е налична на пазара, за направата на такъв спътник вече не са нужни милиарди или дори милиони долари, а парите са от порядъка на хиляди. В статията „Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник“ съм описал как за около $100 000 долара можете да си направите собствен CubeSat сателит, а за около още толкова – да го изстреляте. 

През изминалите няколко години се появиха и други стандарти. PocketQube е наполовина по-малък и съответно по-евтин на CubeSat (на такъв тип спътник ще бъде изведена моята книга „Аз, виртуалният астронавт“ след няколко месеца). Частната компания Interorbital предлага стандарта TubeSat, като основната единица струва $8 000 долара. Това са цени, които са по-скоро постижими за фирми. Но те са все още твърде високи за обикновени ентусиасти, които искат да имат собствен спътник. 

През 2011 година Зак Манчестър, тогава студент в университета Корнел, публикува своята идея КикСат в платформата за групово финансиране Кикстартер. Манчестър създава стандарта „Спрайт“ – миниатюрен спътник с размер колкото няколко пощенски марки, на който всички компоненти се побират само на една платка. Макар че е съвсем мъничък, сателитът притежава слънчеви батерии, радиопредавател, миниатюрен компютър, датчици, жироскоп. Цената, която е предложена, за да имате собствен спътник и да го изстреляте в космоса, е едва $300 долара. Благодарение на груповото финансиране средствата са събрани, но пътят до космоса е трънлив. През 2014 година близо 120 спътника „Спрайт“ са качени в орбита, но установката за освобождаване на спътниците не сработва. Едва през 2019-та година, на 19-ти март, проектът е повторен и микроспътниците са пуснати в космическото пространство. 

АмбаСат е най-новият проект, който наследява КикСат. Неговият създател е Мартин Плат от Великобритания. Проектът също е публикуван на платформата за групово финансиране Кикстартер, а до 6-ти юли всеки от вас може да се включи и да участва. 

Сега възможността един обикновен ентусиаст да има свой собствен спътник е по-достъпна от когато и да е било в миналото. Причината, поради която създаването на спътник е все още непостижимо за голяма част от хората, е не само във високата цена. Спътниците традиционно имат нужда от наземна инфраструктура, като това включва и контролен център с радиоприемник и предавател. Ти не просто трябва да си купиш или сглобиш спътник, но и да си сигурен, че ще можеш да работиш с него.

АмбаСат решава проблема по радикален начин. Микроспътниците са създадени да комуникират с мрежата The Things Network (TTN), която има приемници, разпръснати из цялото земно кълбо. Така когато си купите спътник, не е необходимо да купувате и наземна екипировка. Той ще може да се свърже с местната TTN антена, а вие ще разполагате със софтуерно приложение на вашия компютър, за да го управлявате през интернет. 

Цените варират в зависимост от това каква опция за спътника желаете да изберете, дали го искате на части или изцяло сглобен, както и това дали ще се възползвате от услуга за изстрелване. Най-евтиният вариант е £35, което се равнява на около 77 лева. Бюджетният вариант не включва изстрелване, а спътникът е годен само за наземна работа. Той е снабден с химически, а не със слънчеви батерии. Въпреки това вие ще можете да го сглобите, да го програмирате и да се свържете с TTN мрежата. Спътникът функционира също толкова добре в наземни условия, както ако беше предназначен за космическа работа.

Следващата оферта е за £46, което се равнява на около 101 лева. Това е напълно функционален сателит, снабден със слънчеви батерии, който е годен за работа както в наземни условия, така и в космически. Спътникът може да бъде изстрелван с височинен балон в стратосферата, както и с ракета в околоземна орбита. 

Ако решите да се възползвате от услугата на АмбаСат за изстрелване, най-евтината оферта е за £214, което се равнява на около 471 лева. Така за малко под 500 лева резервирате слот за полет на борда на ракета. Тук обаче е редно да подчертая, че АмбаСат е избрал за партньор компанията Интерорбитал систъмс, която в продължение на дълги години създава ракети „Нептун“. Нито една от тези ракети не е достигнала все още до космоса. Причината, поради която стартъпът се е спрял на Интерорбитал е, че това е най-евтината налична оферта.

При всички положения проектът е интересен и си струва да бъде подкрепян, тъй като спомага за навлизането на космическите технологии сред обикновените ентусиасти. Непременно ще отразявам неговото развитие на страниците на КОСМОС БГ! 

За повече информация: страницата за групово финансиране на AmbaSat в Kickstarter

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/